Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nový dopravní automobil Renault Master jezdí v Senici na Hané, dodala ho firma MOTO TRUCK

V sobotu 25. 4. 2019 byl jednotce SDH Senice na Hané slavnostně předán do užívání nový dopravní automobil Renault Master. Nové vozidlo nese označení DA-L1Z a ve vozovém parku jednotky nahradí dosluhující Volkswagen Transporter. Ten ale zůstane ve výbavě SDH pro využití při soutěžích a dalších akcích.

Samotné slavnostní předání bylo součástí každoročního kácení májky. Jednotka zinscenovala scénku, kdy na výzvu starosty obce Ing. Michala Tichého přijela odstranit „nebezpečný“ strom. Tentokráte ještě ve starém DA.

Po úspěšné likvidaci nebezpečného stavu jednotka nastoupila a velitel Ing. Jiří Osyka si u starosty postěžoval na dosluhující techniku. A to už byla chvíle pro zástupce dodavatele nového vozu pana Radka Pilaře, aby přistavil nový vůz.

Dodavatelem vozu je firma MOTO TRUCK. Zástupce dodavatele krátce pohovořil o novém vozidle a následně předal klíče starostovi obce, aby ten je po svém projevu mohl předat veliteli jednotky. Součástí slavnostního předání nového vozu bylo i požehnání od místního pana faráře Martina Mališky.

Financování nového vozu bylo zajištěno ze tří zdrojů. Obec Senice na Hané získala dotaci 450 000,– Kč od Ministerstva vnitra a dalších 100 000,– Kč přispěl Olomoucký kraj. Obec samotná tentokrát doplácet nic nemusí, protože seničtí hasiči zbývající část doplatí sami ze svých zdrojů.

Nový dopravní automobil Renault Master je vybaven vznětovým motorem o výkonu 96 kW. Barevné provedení je stejné jako u senické CAS 20 SCANIA, tedy červená RAL 3024.

Přečtěte siScania ze Senice na Hané má zvýšenou ochranu podvozku proti sálavému teplu, chrání ji vodní trysky

Jedná se o devítimístný dopravní automobil, přičemž zvláštností uspořádání druhé řady sedadel je, že je umístěna proti směru jízdy. V prostoru pro posádku, tak vznikl komfortní prostor pro dostrojování se během jízdy k zásahu.

Neobvyklé jsou také posuvné dveře na levé straně vozidla. Nákladový prostor je vybaven dvěma výsuvnými platy o nosnosti 200 kg a variabilními policemi pro umístění technického vybavení pro dopravní nehody. Na střeše vozu je umístěn střešní nosič s úchyty. Vstup na střechu je zajištěn žebříkem s neklouzavou úpravou umístěným na zadních dveřích.

Zvláštní výstražné zařízení, tzv. rampa na střeše vozidla je v červenomodrém provedení. V rozích zadní části vozidla jsou umístěny modré LED světla. Osvětlení okolí vozu i vnitřního prostoru zajišťují zabudované LED svítidla. Samozřejmostí je klimatizace a nezávislé topení.

Skvělým pomocníkem je parkovací kamera, jejíž obraz se zobrazuje ve zpětném zrcátku.

Vozidlo je ve vnitřním prostoru pro posádku vybaveno nabíjecí stanicí pro 4 LED svítilny a 4 ruční analogové radiostanice. Nechybí ani 12V zásuvky, či možnost nabíjení přes USB. V prostoru první řady sedadel je v dosahu strojníka i velitele umístěno ovládání výstražného zařízení a osvětlení vozu a v neposlední řadě držák s nabíjením pro zásahový tablet.

Dále je zde umístěna analogová vozidlová radiostanice a ruční digitální radiostanice s nabíjecím držákem, který umožňuje její vyjmutí v případě potřeby. Dobíjení výše uvedeného zařízení při ustavení v garáži zajišťuje zásuvka pro dobíjení a konzervaci akumulátorů typu Rettbox umístěná na pravé straně vozidla.

Můžeme s klidným srdcem prohlásit, že nový DA Renault je přesně takový, jaký jsme jej chtěli.

Velké poděkování a slova uznání zaslouží dodavatel nového zásahového vozu firma MOTO TRUCK za profesionální přístup a dokonalé dílenské zpracování.

David Gbelec
starosta SDH Senice na Hané
Sdílet