Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči se učili zachraňovat koně, ptáky i žirafy

Dne 10. 12. 2009 v 09:45 hod. bylo vyhlášeno speciální cvičení hasičů v ZOO Lešná u Zlína. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma zásahovými vozy a automobilovým žebříkem. Ze stanice vyjel na cvičení také její velitel a řídicí důstojník směny. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k simulovanému požáru ve stájích koní a ptactva.

Dne 10. 12. 2009 v 09:45 hod. bylo vyhlášeno speciální cvičení hasičů v ZOO Lešná u Zlína.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma zásahovými vozy a automobilovým žebříkem. Ze stanice vyjel na cvičení také její velitel a řídicí důstojník směny. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k simulovanému požáru ve stájích koní a ptactva.

Námětem cvičení byla záchrana koní a ptáků ustájených v jednom z pavilonů. Při požáru došlo ke zranění jednoho ze zaměstnanců, který byl při průzkumu hasičů nalezen v jedné z kójí. Hasiči chráněni dýchacími přístroji muže naložili na nosítka a vynesli ven. Okamžitě byl předán do péče hasiče-zdravotníka a byla mu poskytnuta první pomoc.

Další část jednotky se věnovala rozvinutí vodního vedení a hašení požáru. Ustájená zvířata byla postupně vyváděna do venkovních výběhů. Cvičení bylo rozděleno do několika částí, jejichž součástí byla i instruktáž o správném odchytu zvířat a manipulace při jejich transportu do bezpečí. Kromě koní a ptáků se hasiči seznámili i s manipulací s velkými zvířaty, včetně žiraf.

Díky vstřícnosti vedení ZOO bylo možné naplánovat toto speciální cvičení, které patří mezi výjimečné. V minulém roce např. takto proběhlo cvičení v pavilonu slonů.

Přestože jde o naprosto nezvyklé cvičení, je pro hasiče důležité. Důvodem je nejen příprava profesionálních záchranářů na tyto situace, ale také fakt, že v minulosti jsme už několikrát na území zahrady zasahovali. V živé paměti máme stále požár v teráriích plazů a varanů pod zámkem nebo záchrana ruky malého chlapce z automatu na krmení, za kterou naši hasiči obdrželi celorepublikové ocenění Zlatý záchranářský kříž.

Je na místě poděkovat zaměstnancům ZOO Lešná, kteří se hasičům celé dopoledne věnovali a připravili školení k manipulaci se zvířaty, jejichž exotičnost nebo hodnota překračují běžné normy.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-miw-

Sdílet