Neděle 29. září 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

S jarem se vracejí lesní požáry

Kolem osmdesáti hasičů trávilo podvečer u hořícího lesa na Mělnicku. V pátek odpoledne začalo hořet nedaleko Liběchova ve skalách v kokořínských lesích.

V neschůdném terénu měli hasiči potíže hlavně se zásobováním vodou. Plameny zasáhly asi čtyři hektary porostu. Požár se během odpoledne rozšířil asi na čtyři hektary lesa mezi pískovcovými masivy. Bohužel foukal celý den silný vítr, kvůli kterému se oheň rychle šířil proschlým lesem a hrabankou. Kolem sedmé hodiny večer ještě nebyl oheň podle něj zcela pod kontrolou. Hasiči stráví na místě celou noc a možná i několik dalších dní.
Asi po čtyřech hodinách hašení, se vítr utišil, takže se už plameny nešířily a hasiči stále kropili spálenou šedočernou doutnající zem, která byla všude kolem nich. „Důležité je tu zem takzvaně vodou přeorat, aby se voda dostala co nejhlouběji a oheň se nešířil pod zemí,“ vysvětlil velitel zásahu, který řídil asi devět jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů v těžko přístupném terénu.

Letos je to podle něj první požár takového rozsahu. Během soboty budou ještě všechny posádky dohašovat celé rozsáhlé místo. O příčinách požáru zatím vyšetřovatel pouze spekuloval. Zatím je brzy na nějaké závěry, ale jedna z možných příčin jsou turisté. Už se udělalo hezky, takže tudy projde denně hodně lidí. Také je možné, že les chytil od toho, že tady nedaleko vypalovali klestí. Obě možnosti se budou prošetřovat.

FOTO:iDnes
Sdílet