Pátek 5. července 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Děti se topily na jezu U Karáska, při jejich záchraně zemřel muž

Všechny složky integrovaného záchranného sytému zasahovaly v neděli 9. června 2019 odpoledne v katastru obce Heřmaň, kde na řece Blanici na jezu U Karáska byly ohlášeny topící se osoby. Do řeky pod jezem nejprve skočily dvě děti, které se začaly topit.

Za nimi do vody skočily dvě dospělé osoby, které je chtěly zachránit. Situaci u jezu spatřil další muž, který pracoval na blízkém poli. Vzal ze svého zemědělského stroje lano a skočil také do vody. Podařilo se mu postupně za pomoci dalších svědků na břehu vytáhnout z vody obě děti a jednu dospělou osobu.

Druhého muže proud vody unesl desítky metrů po proudu. Když ho zachránci z vody vytáhli, okamžitě u něj zahájili resuscitaci. Na té se v první fázi podíleli protivínští policisté a protivínští dobrovolní hasiči.

Na místo události se dále dostavili také profesionální hasiči ze stanice Písek a Vodňany a dobrovolná jednotka obce Heřmaň. Přistál zde také vrtulník LZS a přijel také lékař ZZS. I přes veškerou snahu všech záchranářů se nepodařilo muže oživit. Lékař ZZS u něj konstatoval smrt.

Pro rodinu pozůstalého si velitel zásahu vyžádal první psychickou pomoc. Tu rodině poskytnuli psycholog HZS Jihočeského kraje a členka intervenčního posttraumatického týmu HZS Jihočeského kraje.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet