Pátek 5. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Bouřka zaměstnala hasiče na Moravě, čerpali vodu a řešili následky silného větru

Hasiči na Moravě v souvislosti s bouřkou zasahovali 13. června 2019 u několika stovek událostí.

Jihomoravský kraj

Hasiči v Jihomoravském kraji v souvislosti s bouřkou zasahovali 13. června 2019 do 22:30 hodin u 38 událostí. Jednalo se ve 28 případech o čerpání vody ze zatopených sklepů.

34 událostí řešili hasiči na Vyškovsku. V obci Ivanovice na Hané zasahovali u 24 událostí. Silný vítr uvolnil část plechové střechy rodinného domu v Ivanovicích na Hané.

Hasiči střechu zajistili a překryli plachtou.

Petr Příkaský
HZS Jihomoravského kraje

Olomoucký kraj

Profesionální a dobrovolné jednotky od zhruba 18. hodiny večerní čtvrtku 13. 6. 2019 zaměstnávají události spojené s velmi silnými bouřkami doprovázené přívalovými srážkami a kroupami.

Jen chvíli po osmnácté hodině se na Šumpersku výrazně zvýšil počet výjezdů hasičů na požadovaná čerpání sklepů, pomoc u rozvodněných menších potoků či na popadané stromy.

Bouřky na místě měli zpětnou reakci a několikrát opětovně udeřily v okolí samotného města Šumperk, Bludova, Dolních Studének, Temenice, Brníčka, Nového Malína, Kolšova, Hrabišína a dalších v okolí.

Šumpersko

Několik desítek hasičů zde bylo prakticky téměř do půlnoci v nasazení. Postupně na události přejížděli a odstraňovali následky předchozích meteorologických situací. Ve většině situací u rozlití menších toků, jak se lidově říká „jak rychle voda přitekla, tak také odtekla“. Hasiči na některých místech odstranili naplaveniny, na některých místech provedli odčerpání vody ze sklepů.

Přímo v Šumperku hasiči vypomohli v nemocnici s odčerpáním vody ze suterénních prostor transfúzní stanice. Na Jesenické ulici ve hluboké vodě zajelo vozidlo s řidičem do hluboké vody. V Lesnici voda uvolnila větší část svahu s hrozícím nebezpečím zasypáním nedalekého domu, obyvatelé byli evakuováni. Hasiči provedli nutná bezpečnostní opatřením, nicméně stav v ranních hodinách posoudí přizvaný statik.

V Sudkově voda zaplavila místní kostel. V následujících hodinách nejen na Šumperku je předpoklad dalších výjezdů hasičů, a to převážně na odčerpávání vody ze zaplavených sklepů, domů a různých jiných objektů.

Prostějovsko

Krátce po 19. hodině prošla výrazná bouřková vlna doprovázená přívalovými srážkami a krupobitím přes Prostějovsko a částečně zasáhla i Přerovsko. Nárůst výjezdových událostí měl prakticky vzestupnou tendenci až do 22 hodiny, následně i po utlumení intenzivních srážek došlo k pozvolnému propadu počtu nových požadavků na linku 112 Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje.

Nejvíce postiženými oblastmi na Prostějovsku, a to počtem dosahující téměř pěti desítek událostí byly obce a města Němčice nad Hanou, Pavlovice u Kojetína, Nezamyslice, Klenovice na Hané, Tvorovice, Brodek u Prostějova, Dobromilice, Víceměřice, Dřevnovice a samotný Prostějov.

Optikou zatopených domů lze hovořit o největším počtu jednotek k pomoci v Němčicích nad Hanou a Tvorovicích. Hasiči zde prakticky do brzkých ranních hodin řešili odčerpávání vody, stavbu protipovodňových hrází s pytlů s pískem. V Němčicích nad Hanou zasedla také povodňová komise.

Z různých míst byl cestou starostů podán požadavek na dovoz dostatečného množství pytlů s pískem, ty byly zajištěny z našeho skladu v Hamrech a vzápětí došlo na několika místech k jejich aplikování a výstavbě hrází v rizikových místech i s ohledem na možné další avizované bouřkové tendence. V Nezamyslicích hasiči provizorně zajistili střechu poškozenou od krupobití.

Přerovsko

Pohledem počtu výjezdových událostí i Přerovsko součtem zapisuje na dvě desítky zásahů hasičů. Nejvíce ve městě Kojetín a jeho okolí. Na některým místech zde valila na obydlí voda z polí.

Menší potoky se i zde velmi rychle rozvodnily a došlo k zatopení několika objektů. Nejvíce zásahů v podobě čerpání jsme zde řešili v Kojetíně, Uhřičicích, Polkovicích, Býškovicích, ve Stříbrnici a dalších obcí v okolí. V Brodku u Přerova došlo k zatopení železničního podjezdu.

Zdeněk Hošák
HZS Olomouckého kraje

Zlínský kraj

Bouřky, doprovázené silným větrem a přívalovým deštěm, dnes zaměstnaly hasiče také ve Zlínském kraji. Nejvíce událostí bylo nutné řešit na Kroměřížsku.

První událost zaznamenalo operační středisko hasičů již v 19:43 hodin, kdy vyslalo jednotku k odstranění popadaných stromů na komunikaci do Morkovic-Slížan. V rozmezí několika minut pak následovaly další a další události, a jednotky na Kroměřížsku vyjížděly řešit zatopené sklepy a nebezpečné stromy.

Přibližně kolem půl deváté večer se bouřka přesunula také do okresu Vsetín a jednotky zde vyjížděly k událostem stejného nebo podobného charakteru.

V časovém rozmezí 19:43 hodin – 22:45 hodin tak profesionální a dobrovolní hasiči ve Zlínském kraji zasahovali u 29 událostí (z toho 15 čerpání zatopených prostor a 14 odstranění nebezpečných stromů). Nejsložitější byla situace v Chropyni a v Kroměříži.

Pavel Řezníček
HZS Zlínského kraje

Sdílet