Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár pole v Bravanticích zaměstnal osm hasičských jednotek

Celkem osm hasičských jednotek bylo v sobotu 6. července 2019 odpoledne povoláno k ohlášenému požáru pole v Bravanticích na Novojičínsku. Plameny zasáhly pole se suchým jetelem na ploše přibližně jednoho hektaru a rychle se šířily na sousední pšenici.

Operační středisko k zásahu krátce po půl druhé odpoledne postupně vyslalo hasičské jednotky ze stanic HZS MSK v Bílovci a Novém Jičíně a spolu s nimi dobrovolné hasiče obcí Bravantice, Bílovec, Fulnek, Jistebník, Klimkovice a Studénka.

„Po příjezdu jsem ihned nechal místní dobrovolnou jednotku zřídit čerpací stanoviště na nedaleké vodní nádrži a povolal k zásahu další dvě velkokapacitní cisternové stříkačky k zajištění nepřetržité dodávky vody pro zastavení šíření požáru“, řekl k situaci po průzkumu velitel zásahu nprap. Jakub Kozák z bílovecké stanice HZS MSK.

Se zásahem hasičům vydatně pomohl majitel pozemku, který hořící plochu vytrvale objížděl traktorem s pluhem a šíření tak zpomalil. Plameny se hasičům podařilo zastavit jen těsně před sousedním polem s dosud nesklizenou pšenicí.

Zasahující jednotky následně zasaženou plochu důkladně prolily vodou z lafetových proudnic a kropících lišt velkoobjemových cisternových automobilových stříkaček.

Požár byl zlikvidován necelých patnáct minut po třetí hodině odpoledne, vyšetřovatel vyčíslil škodu na 15 tisíc korun. Příčina vzniku požáru je v šetření Policie ČR a vyšetřovatelů Hasičského záchranného sboru.

Lukáš Popp
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet