Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nehoda mezi obcemi Drobovice a Horky si vyžádala tři lidské životy

Tragická dopravní nehoda se stále dne 2. srpna 2019 kolem poledne. Na komunikaci číslo I/38 se mezi obcemi Drobovice a Horky na rovném úseku silnice střetla dvě osobní vozidla s cisternovým nákladním vozidlem.

Při nehodě zemřely tři osoby, dítě bylo převezeno do nemocnice. Šlo o čtyřčlennou rodinu, která společně cestovala v autě.

Těžce zraněný řidič cisternového nákladního vozidla byl se zraněními letecky transportován do nemocnice. Posádka druhého osobního vozidla, řidič a tři spolujezdci byli jednorázově ošetřeni v nemocnici.

Operační středisko k události vyslalo profesionální hasiče ze stanic Čáslav a Kutná Hora. V rámci mezikrajské spolupráce na místo vyjela také dobrovolná jednotka z Golčova Jeníkova (Kraj Vysočina), která je předurčena na zásahy u dopravních nehod.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že jde o střet cisterny se dvěma osobními vozidly. Jedno nich stálo opodál a čtyřčlennou posádku s lehčími poraněními převezly sanitky na chirurgické oddělení nemocnice v Čáslavi. Druhé osobní vozidlo bylo na střeše mimo vozovku pod převrácenou cisternou.

Jednotka z Golčova Jeníkova vyprostila pomocí hydraulického zařízení z kabiny tahače cisterny těžce zraněného řidiče, kterého předala zdravotnické záchranné službě. Po zajištění základních životních funkcí byl pacient letecky přepraven do nemocnice.

V osobním autě, které bylo pod cisternou, cestovala čtyřčlenná rodina. Čáslavští hasiči také za pomoci vyprošťovacího nářadí vysvobodili z vraku těžce zraněné dítě, které předali zdravotnickým záchranářům k ošetření a následnému převozu do nemocnice pozemní cestou.

Druhé dítě i oba rodiče utrpěli těžká zranění, kterým na místě podlehli. Jejich těla byla po postupném vyproštění předána k ohledání přivolanému koronerovi.

Hasiči dále zajistili na všech vozidlech protipožární opatření a zasypali menší únik provozních náplní. Cisterna obsahovala pouze nepatrné množství rostlinného oleje, neboť byla po vyprázdnění, takže ohrožení znečištění životního prostředí nehrozilo.

Vzhledem k tragickým následkům nehody trvalo vyšetřování delší dobu. Pak bylo nutné přivolat specializovanou firmu na vyproštění nákladní soupravy. Policie předpokládá, že uvolnění silnice potrvá do pozdních nočních hodin.

Nehoda tak značně zkomplikovala dopravu na hlavním tahu mezi Kolínem a Havlíčkovým Brodem, protože se muselo v obou směrech jezdit po objízdných trasách přes okolní vesnice.

HZS Středočeského kraje

Příčiny, okolnosti a míra zavinění této tragické dopravní nehody je v šetření skupiny dopravních nehod a kriminální služby.

Po celou dobu vyšetřování byl provoz uzavřen obousměrně. Policisté prováděli odklon dopravy po objízdných trasách.

Uzavírka bude trvat do pozdních nočních hodin, z důvodu odklizení následků nehody, převrácené cisterny.

por. Mgr. Vendulka Marečková
Policie CR
Sdílet