Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

WPFG 2019 #7: Tři hasiči z Varnsdorfu přivezli na sever Čech z Číny celkem sedm medailí

Tři profesionální hasiči z Varnsdorfu, nadšení sportovci, varnsdorfští rodáci … začínalo před půl rokem divácky úspěšné video představující Josefa Kroupu, Jana Šepse a Jana Hocka před jejich cestou do Číny na Světové policejní a hasičské hry.

Tam odletěli v polovině srpna 2019 a očekávání byla veliká. Chtěli úspěšně reprezentovat jak město Varnsdorf, tak i Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje. Však uspěli již na mnoha obdobných světových akcích – posbírali medaile na hasičských hrách ve Vancouveru, v Koreji, v Sydney, v Belfastu, ve Fairfaxu…

Přečtěte siTři profesionální hasiči z Varnsdorfu se připravují na světové hasičské a policejní hry v Čcheng-tu

Navzdory tomu, že v Čině je počasí ne nepodobné spojení sauny, botanické zahrady a horkovzdušné trouby, rychle se po příjezdu aklimatizovali a začali soupeřům z celého světa ukazovat, že čeští hasiči patří mezi ty nejlepší.

Hned v první disciplíně – Ultimate Firefighter – naši borci uspěli. Průběh je víceméně známý: sestává ze čtyř náročných hasičských úseků, na které hasiči nastupují kontinuálně, s malými přestávkami. Josef Kroupa v kategorii nad 45 let získal bronzovou medaili. O dvě příčky dál ve stejné kategorii, na pátém místě, skončil Jan Šeps.

O své zkušenosti z celého závodu se podělili s kolegy a druhý den zaútočili znovu – a opět úspěšně. V týmech nad 35 let nastoupila do závodu severočeská parta ve složení Jan Hocko (první úsek – hadice), Tomáš Sobecký (druhý úsek – žebříky), Josef Kroupa (třetí úsek – keiser box a figurína) a Jan Šeps (čtvrtý úsek – dvojitá věž se zátěží).

Borci zatnuli drápy, běželi co to šlo a vybojovali krásné třetí místo s rozdílem pouhopouhé půlvteřiny na místo druhé (kolegové z Turecka).

Přečtěte siWPFG 2019 #2: První medaile do České republiky jsou ze závodu Ultimate Firefighter, bronz putuje do Varnsdorfu

Všichni, kdo znají varnsdorfského profesionálního hasiče Josefa Kroupu, jistě ví, že jde o zkušeného cyklistického závodníka. Na Světové hasičské a policejní hry si pravidelně bere i své kolo, i když to mnohdy při letecké přepravě přináší mnoho nečekaných problémů. Stejně na tom je i jeho kolega Jan Šeps, i on sbalil kolo do krabice a věřil cargu, že doletí v pořádku tam kam má.

V kategorii 45–49 závodu na horských kolech – cross country – byl Josef Kroupa znatelně nejlepší a s časem 0:35:07.063 měl na náročné trati celých padesát vteřin náskok před druhým kolegou ze Španělska. Na krku tak Pepovi přistála zlatá medaile z napínavého zahraničního klání.

Jan Šeps to natřel všem Belgičanům a Číňanům (pro ty cyklistické závody zjevně nejsou to pravé…), výsledný čas 0:36:58.572 stačil na páté místo ve stejné kategorii.

Jan Hocko je zkušený zápasník a na zahraniční půdě v zápase ve volném stylu uhájil bronz. Druhý den se nenechal zahanbit ani v řecko-římském zápase a na krk zavěsil další bronzovou medaili.

Přečtěte siWPFG 2019 #6: Další medaile míří do České republiky, z řecko-římského zápasu i závodu Stair race

Celkem tak z dalekého čínského Chengdu putuje do severočeského Varnsdorfu sedm cenných kovů.

  • Josef Kroupa: zlato z cross-country, 2× bronz z Ultimate Firefightera.
  • Jan Hocko: dvakrát bronz ze zápasu, bronz z týmového Ultimate Firefightera.
  • Jan Šeps: bronz z týmového Ultimate Firefightera.

Medailová cesta by se jen těžko uskutečnila bez podpory mnoha místních firem a jednotlivců. Jmenovitě hasiče podpořily firmy Northco, RETOS, ROTOS, RENOplastic, Bohemian Coffe House, Shop102, Rubex, NAREX a Ústecký kraj.

Sdílet