Středa 9. října 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči do noci uvolňovali ucpané silnice

Od včerejších 14 do 23 hodin hasiči v kraji zasahovali u 12 dopravních nehod. Nejčastěji vyjížděli na Brněnsku k vozidlům zapadlým ve sněhu.

Od včerejších 14 do 23 hodin hasiči v kraji zasahovali u 12 dopravních nehod. Nejčastěji vyjížděli na Brněnsku k vozidlům zapadlým ve sněhu.

Dva autobusy zapadlé mimo vozovku ve sněhu, z toho jeden i s cestujícími, hasiči vyprošťovali na silnici u obce Měnín. Nehoda se obešla bez zranění, autobusy hasiči vytáhli pomocí tažné tyče zpět na silnici.

Desítky aut a kamionů uvízly po odpolední dopravní nehodě mezi brněnskou městskou částí Tuřany a Sokolnicemi na Brněnsku, kde havarované auto skončilo v potoce a silnice zůstala zcela neprůjezdná. Protože z převráceného auta hrozil únik paliva do vody, hasiči jeřábem nejdříve vytáhli auto z potoka a poté na silnici postupně uvolňovali vozidla uvízlá ve sněhu.

Na silnici mezi Pohořelicemi a obcí Loděnice na Brněnsku ze sněhu vyprošťovali tři osobní auta a dodávku. V Kovalovické ulici v Pozořicích vyprošťovali nákladní vozidlo se sněžným pluhem.

Několik silnic na Brněnsku hasiči uvolňovali od vozidel, která nemohla projet po zavátých komunikacích. Sedm jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů několik hodin uvolňovalo zcela neprůjezdnou silnici u Žatčan na Brněnsku. Na komunikaci z Brna do Hodonína v závějích a sněhových jazycích uvízly desítky vozidel. K odstranění hromad sněhu na silnici z okolních obcí vyjely také dva traktory a další mechanismy. Z jednoho vozidla hasiči zachraňovali dva cestující s diabetickými problémy. Nemocné v kabině traktoru dopravili na požární zbrojnici do Moutnice, kde jim zajistili zdravotnickou pomoc. Prokřehlým motoristům poskytli horký čaj. Zapadlá vozidla spolu se silničáři hasiči vyprošťovali až do pozdních nočních hodin. Provoz na komunikaci se podařilo obnovit ve 23.10 hodin.

Na Hodonínsku, Břeclavsku, Brněnsku a v krajském městě hasiči z komunikací odstraňovali stromy a větve vyvrácené nánosy mokrého sněhu.

 

Info: por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje

-wap-

Sdílet