Středa 9. října 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiče zaměstnávaly stromy i sněhové převisy

V souvislosti s počasím včera hasiči od rána zasahovali v řadě míst JHM kraje. Nejčastěji vyjížděli na Blanensku.

V souvislosti s počasím včera hasiči od rána zasahovali v řadě míst JHM kraje. Nejčastěji vyjížděli na Blanensku.

Od 6 do 14 hodin hasiči vyjížděli k 19 zásahům, při nichž zejména z vozovek odstraňovali vyvrácené stromy a větve. Z toho osmkrát zasahovali na Blanensku, čtyřikrát v Brně-městě, třikrát na Vyškovsku, dvakrát zasahovali na Znojemsku, po jednom zásahu měli na Brněnsku a Hodonínsku.

Na Blanensku popadané stromy a větve odstraňovali u obcí Bukovinka, kde strom spadl na dráty el. vedení, dále u Okrouhlé, Letovic, Sulíkova, Kunštátu a Šebrova – Kateřiny.

Na Vyškovsku hasiči uvolňovali silnice zatarasené stromy u Nížkovic, Zelené Hory a ve Vyškově-Dědicích.

V Brně pomocí motorových pil a trhacích háků odstraňovali stromy a větve odstranili v městské části Soběšice a ve Vondrákově ulici v Bystrci, kde strhli nahnuté visící větve u vchodu do domu.

V Palackého třídě pomocí výškové techniky hasiči odstranili sněhové převisy ohrožující chodce. S automobilovým žebříkem k odstranění nebezpečných převisů zledovatělého sněhu hasiči vyjížděli také do Šumavské ulice. Protože pod střechou parkovala řada aut a padající sníh by je poškodil, strážníci Městské policie zajistili odtah aut do bezpečné vzdálenosti.

Nebezpečné převisy zledovatělého sněhu dnes hasiči pomocí vysokozdvižné plošiny odstranili také se střechy budovy Okresního soudu na nám. Republiky ve Znojmě. V Prosiměřicích místní dobrovolní hasiči pročistili ucpanou kanalizaci.

Na Brněnsku hasiči vyjížděli na silnici u Deblína, kde vozovku přes celou šířku zatarasil vyvrácený jehličnatý strom.

Na okraji Hodonína hasiči vyjížděli k dopravní nehodě sypacího vozidla silničářů. Převrácené vozidlo Tatra hasiči pomocí automobilového jeřábu vytáhli zpět na silnici a postavili na kola.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je

-kow-

Sdílet