Úterý 1. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sněhová kalamita v Královéhradeckém kraji

Husté sněžení, vítr a místy také mrznoucí déšť působily již třetí den potíže na většině území Královéhradeckého kraje. Několik silnic nižších tříd bylo kvůli přívalům sněhu zcela uzavřeno, některé komunikace byly sjízdné jen se zvýšenou opatrností.

Husté sněžení, vítr a místy také mrznoucí déšť působily již třetí den potíže na většině území Královéhradeckého kraje. Několik silnic nižších tříd bylo kvůli přívalům sněhu zcela uzavřeno, některé komunikace byly sjízdné jen se zvýšenou opatrností.

Jednotky požární ochrany Královéhradeckého kraje a Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín zasahovaly v neděli 10. ledna 2010 téměř u 40 událostí v souvislosti s přívaly sněhu. V sobotu bylo z Vrchlabí do Hradce Králové přemístěno speciální hasičské obojživelné pásové vozidlo Bobr, které se dokáže dostat do míst, kam se hasiči s běžnou technikou nedostanou.

Hasiči ve většině případů odstraňovali popadané stromy a větve, které neunesly tíhu sněhu a ledu. Spadané stromy zcela zablokovaly silnici z Týniště nad Orlicí ve směru na Křivice na Rychnovsku. Na několika místech hasiči pomáhali s vyproštěním zapadlých vozidel. Záchranáři z Hlučína s T815 vyprošťovali včera ráno cisternu s mlékem u obce Mlékosrby na Hradecku. Profesionální hasiči z Jičína zase vyprošťovali kamion, který částečně blokoval silnici č. I/16 mezi Novou Pakou a Jičínem. Dobrovolní hasiči z Borohrádku pomáhali dvoučlenné posádce vozidla, která uvízla ve vozidle ve sněhu na frekventovaném úseku silnice u Borohrádku na Rychnovsku. Obou lidí se ujala hlídka Policie ČR a hasiči ještě na místě odstranili spadlý strom.

Nejhorší situace byla na Rychnovsku, kde musely být během odpoledne uzavřeny úseky silnice č. II/310 mezi Sedloňovem a Polomem a Sedloňovem a Plasnicí, dále silnice č. I/36 z Borohrádku na Holice, III/3171 z Kostelce nad Orlicí do Šachova, III/3172 z Borohrádku do Malé Čermné, III/3055 z Borohrádku na Vysoké Chvojno a dnes 11. ledna 2010 v noci také silnice č. III/3051 z Albrechtic na Vysoké Chvojno.

Profesionální a dobrovolní hasiči okresu Rychnov nad Kněžnou a drážní hasiči z České Třebové zasahovali téměř u třiceti událostí. Jednalo se hlavně o odklízení popadaných stromů a větví nebo odstraňování nakloněných stromů, které hrozily pádem na silnice. Profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou museli pomocí elektrocentrály zajistit náhradní zdroj na nefunkčním převaděči Vyhnanice. Dobrovolní hasiči z Týniště nad Orlicí odklízeli popadané stromy, které zablokovaly silnici z Týniště nad Orlicí do Křivic. Stromy odklízely také jednotky dobrovolných hasičů z Kostelce nad Orlicí, Borohrádku, Albrechtic nad Orlicí, Čermné nad Orlicí a profesionálních hasičů z Rychnova nad Kněžnou. Dobrovolní hasiči z Častolovic odstraňovali strom, který v Česticích spadl na elektrické vedení. Hasiči Správy železniční dopravní cesty Česká Třebová vyjeli k odstranění stromů, které blokovaly železniční trať.

Pod tíhou sněhu padaly stromy také na Hradecku. Profesionální hasiči z Hradce Králové hned několikrát odklízeli spadané stromy u Koliby při výjezdu z Hradce Králové ve směru na Brno. (foto: požární stanice Hradec Králové)

Dobrovolní hasiči z Třebechovic pod Orebem odstraňovali stromy ze silnic v Ledcích a Třebechovicích pod Orebem.

Profesionální hasiči z Náchoda a dobrovolní hasiči z Nového Města nad Metují likvidovali nakloněné stromy nad vozovkou č. 285 u Nového Města nad Metují. (foto: Michal Fanta)



por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje

Sdílet