Úterý 1. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sníh stále zaměstnává hasiče

Hasiči během neděle (10. ledna 2010) zasahovali u 604 událostí. Jednotky požární ochrany vyjely k 38 požárům, 61 dopravní nehodě, 111 krát zasahovaly z důvodu živelní pohromy, provedli 373 technických zásahů, pět krát likvidovaly únik látek a v 15 případech vyjely zbytečně z důvodu planého poplachu. Na jejich likvidaci se podílelo 719 jednotek požární ochrany, z toho 442 jednotek Hasičského záchranného sboru České republiky.

Hasiči během neděle (10. ledna 2010) zasahovali u 604 událostí. Jednotky požární ochrany vyjely k 38 požárům, 61 dopravní nehodě, 111 krát zasahovaly z důvodu živelní pohromy, provedli 373 technických zásahů, pět krát likvidovaly únik látek a v 15 případech vyjely zbytečně z důvodu planého poplachu. Na jejich likvidaci se podílelo 719 jednotek požární ochrany, z toho 442 jednotek Hasičského záchranného sboru České republiky.

Celkový počet událostí je o 109% vyšší oproti dlouhodobému průměru. V důsledku sněhové kalamity došlo ke značnému zvýšení počtu technických zásahů a živelných pohrom.

V uplynulý den hasiči nejčastěji vyjížděli v kraji Moravskoslezském, z důvodu sněhové kalamity 107 krát, také zasahovali u 7 dopravních nehod a 4 požárů.

Hasiči řešili desítky událostí spojených s vyvrácenými stromy a větvemi. Zapadnutí do sněhu se nevyhýbá ani vozidlům technických služeb. Jen v Moravskoslezském kraji hasiči vytahovali ze sněhu čtyři sypače.

Počet poskytování technické pomoci se v kraji Jihomoravském vyšplhal na 47 událostí.

Hasiči v Pardubickém kraji poskytli 88 technických pomocí, převážně z důvodu sněhové kalamity. Navíc hasiči zasahovali v tomto u 10 dopravních nehod a dvou požárů.

V Královéhradeckém kraji hasiči řešili 42 technických pomocí.

Hasiči v hlavním městě Praze během neděle zasahovali u 25 technických případů, třech dopravních nehod a třech požárů.

Hasičský záchranný sbor ve Středočeském kraji zaevidoval v neděli 54 technických pomocí, 17 dopravních nehod a sedm požárů.

Po celý zasněžený víkend byli v podstatě nepřetržitě v terénu záchranáři ze Záchranného útvaru HZS z Hlučína. 27 záchranářů s 15 kusy techniky byli již před víkendem přesunuti z Hlučína do Královéhradeckého kraje, Jihomoravského kraje, kraje Vysočina a na Rokycansko. Jejich činnost je zaměřena na odstraňování překážek z komunikací, odklízení sněhu.

Pozor na hromadící se velký objem sněhu na střechách domů.Velké přívaly sněhu mohou také vést k poškození až zřícení nedostatečně dimenzovaných či neudržovaných střech a střešních konstrukcí. Nebezpečný může být i déšť do velké vrstvy sněhu na střechách, který se zachycuje ve sněhové pokrývce a tím zvyšuje její hmotnost. Odklízení sněhu ze střechy je z důvodu možného pádu člověka velmi nebezpečné. Sníh je nutno odklízet symetricky (ne jen na části střechy), a je nutno dbát na nepoškození hydroizolace. Tzn. sníh odstraňovat s rozmyslem, ne s pomocí ostrých nástrojů, a ponechat na střeše vrstvu zpravidla zledovatělého sněhu při jejím povrchu.

V případě vytrvalého sněžení může dojít k lámání větví pod tíhou sněhu, také k vyvracení stromů a pádu elektrického vedení. Dbejte zvýšené opatrnosti na těchto místech a pokud to není nutné, omezte v tomto období svůj pohyb venku.

Zledovatělé chodníky a vozovky mohou být příčinou zranění a dopravních nehod. Dávejte pozor a dobře se na nezbytné cestování v tomto období dobře připravte.

    • sledujte dopravní zpravodajství, zda je trasa vaší jízdy průjezdná a vozovka sjízdná
    • zkontrolujte si vybavení svého vozidla, při cestě do hor nezapomeňte na sněhové řetězy
    • doporučujeme dostatek pohonných hmot, pro případ nouze v autě připravenou minimální zásobu pití a potravin, případně nezbytné léky
    • teplý oděv, deku
    • mít funkční a nabitý mobilní telefon včetně autonabíječky
    • smetáček na sníh, lopatka a baterka
    • důsledně respektujte pokyny záchranářů, jeďte s maximální opatrností a rychlost a styl jízdy přizpůsobit podmínkám a stavu komunikace
    • v případě dopravní nehody nebo jiné události na komunikaci je nezbytné, aby řidiči stojící v koloně umožnili plynulý průjezd vozidel záchranných složek.

    Pokud se ocitnete v nouzi, volejte hasiče na číslo 112 nebo 150.

    kpt. Ing. Ivana Svitáková
    tisková mluvčí
    MV-generální ředitelství
    Hasičského záchranného sboru ČR


    Sníh v Jižních Čechách

    Sněhová kalamita, která postihla o uplynulém víkendu Českou republiku, neřádila na jihu Čech tolik, jako v jiných krajích naší země. Jihočeští hasiči měli poměrně klidný víkend. Odstranili pouze následky několika dopravních nehod, které se obešly bez zraněných osob, a v neděli evidujeme několik zásahů spojených s odklízením sněhu. V souvislosti se sněhem naše statistiky zaznamenaly do nedělní půlnoci 15 zásahů.

    Trvalé sněžení však zaměstnalo jednotky HZS Jihočeského kraje v noci na pondělí a v průběhu pondělního rána a dopoledne. V téměř dvou desítkách případů hasiči odklízeli spadlé stromy a zasahovali u šesti dopravních nehod. Všechny se opět obešly bez zranění.

    Výběr zásahů od pátku do pondělí:

    Pátek 8. 1.

                                                                        Vendula Matějů
                                                                        tisková mluvčí
                                                                        HZS Jihočeského kraje


                                                                        Sníh v Královéhradeckém kraji

                                                                        Už čtvrtý den komplikuje sníh dopravu v celé České republice. V Královéhradeckém kraji přívaly sněhu uzavřely některé úseky silnic nižších tříd a některé jsou sjízdné jen s nejvyšší opatrností. Profesionální, dobrovolní, podnikoví hasiči Královéhradeckého kraje, ale také záchranáři ze Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín zasahovali od pátku 8. ledna až do dnešního dne 11. ledna u desítek událostí v souvislosti se sněhovou kalamitou. Hasiči pomáhali řidičům, kteří uvízli se svými vozidly v závějích nebo zapadli do příkopů. Pomáhali vyprošťovat osobní, nákladní i dodávková vozidla, sanitní automobily, ale také sypače Správy a údržby silnic Královéhradeckého kraje. Od neděle 10. ledna se většina zásahů týkala odstraňování stromů a větví, které spadly pod tíhou umrzlého sněhu.

                                                                        V pondělí 11. ledna 2010 od půlnoci do jedenácté hodiny dopoledne hasiči zasahovali u patnácti událostí. Nejvíce práce měli hasiči na Rychnovsku, kde odklízeli popadané stromy. Dobrovolní hasiči z Borohrádku odklízeli stromy ze silnice u Borohrádku, které zablokovaly průjezd sanity Zdravotnické záchranné služby. Profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou likvidovali stromy ze silnic u Týniště nad Orlicí a ze silnic č. II/304 a III/30432 mezi Týništěm nad Orlicí a Rašovicemi. Dobrovolní hasiči z Častolovic odklidili stromy ze silnic v Hřibinách a na silnici č. I/11 u Častolovic. Stromy také spadly a zablokovaly silnice u Kostelce nad Orlicí a obcí Tutleky a Záměl.

                                                                        Před půl sedmou ráno profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou a dobrovolní hasiči z Častolovic vyprošťovali autobus, který uvízl na silnici u Častolovic.

                                                                        Pod tíhou sněhu spadly stromy a zablokovaly železniční trať v Týništi nad Orlicí. Hasiči HZS podniku Správy železniční dopravní cesty Hradec Králové provedli odstranění a zprůjezdnění trati.

                                                                        V 07:57 hodin byli hasiči informováni o autobusu s dětmi, který uvízl ve sněhové závěji mezi Borohrádkem a Sachovem. Na místo nejprve vyjeli dobrovolní hasiči z Borohrádku a Kostelce nad Orlicí s celkem třemi cisternami. Vzhledem k tomu, že se jejich technikou nepodařilo autobus vyprostit, byla na místo povolána jednotka záchranářů ze Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín z Hradce Králové s vozidlem T815. Dobrovolní hasiči z Borohrádku a Kostelce nad Orlicí mezitím cisternami přepravili 29 dětí z autobusu do školy v Borohrádku. Autobus se nakonec podařilo vytáhnout pomocí vozidla hlučínských záchranářů. Na místě zasahovali také profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou. Při nehodě nebyl nikdo zraněn.

                                                                        V Hradci Králové krátce po třetí hodině v noci uvízlo vozidlo České pošty. V ulici Zamenhofova zapadlo do sněhové závěje. I v tomto případě pomáhali záchranáři z Hlučína se svým vozidlem T815.

                                                                        por. Bc. Martina Žahourková
                                                                        tisková mluvčí
                                                                        HZS Královéhradeckého kraje


                                                                        Sníh v Pardubickém kraji

                                                                        Jen během prvních sedmi hodin pondělního dne 11. ledna 2010, hasiči zasahovali u 44 událostí. V sedm hodin ráno vystřídala unavené hasiče nová směna, která pokračuje v odklízení popadaných stromů. Do pravého poledne zasahovali hasiči v celém kraji celkem u 82 událostí. Dnes v odpoledních hodinách by do Pardubic mělo dorazit výjezdové vozidlo Tatra se 40 tunovým navijákem ze záchranného útvaru HZS ČR Hlučín. Tato těžká technika by měla pomoci s likvidací událostí v okrese Pardubice.

                                                                        Kvůli nebezpečí polomů pod tíhou sněhu a pádu stromů na silnici bylo uzavřeno pět úseků silnic. Ze státních komunikací nelze například projet silnici I/36 z Velin do Borohrádku.

                                                                        Výjezdy podle územních odborů dne 11. ledna 2010 do 12 hodin :

                                                                        Pardubice 38
                                                                        Chrudim 17
                                                                        Svitavy 13
                                                                        Ústí nad Orlicí 14

                                                                        Do Průmyslové ulice v Pardubicích byli přivoláni hasiči, důvodem byly praskající nosníky u skladové haly. Střecha se pod nánosem sněhu skutečně hýbala. Hasiči doporučili majiteli odstranit velkou vrstvu sněhu.

                                                                        V centru Pardubic pak hasiči odstraňovali převisy sněhu, v Jiráskově ulici ve Vysokém Mýtě pak zase nebezpečné rampouchy. Hasiči vyjíždějí k případům, kdy sníh a rampouchy ohrožují procházející chodce na veřejném prostranství.

                                                                        Jedná se totiž o odstranění akutního nebezpečí. Jsou to zejména budovy základních škol, mateřských škol, kulturních zařízení a instituci. V jiných případech operační důstojník doporučí specializovanou firmu s výškovou technikou, která sníh odstraní za poplatek.

                                                                        Lidé by měli dbát zvýšené opatrnosti při průchodu kolem domů, mohlo by dojít k nekontrolova­telnému pádu velkého objemu sněhu a způsobit zranění.


                                                                        Na rovných střechách by měli majitelé domů pečlivě odstraňovat sníh, protože jeho vysoká vrstva (zvláště pokud začne tát nebo do ní naprší) může být velmi těžká. Při odklízení je nutná velká opatrnost a musí se provádět symetricky, tedy ne jen na jedné části střechy. Zledovatělá vrstva by se neměla odstraňovat za každou cenu, zvlášť ne ostrými nástroji.

                                                                        Pozor na silné mrazy

                                                                        Meteorologové upozorňují, že v následujících dnech se vyskytnou také výraznější
                                                                        mrazy. Teploty poklesnou místy na –15 st.C. Ke zmírnění nočních mrazů dojde až o víkendu. Na neošetřených komunikacích se ojediněle mohou vyskytnout zmrazky a náledí. Silné mrazy mohou vést ke škodám v průmyslu, energetice, kolejové dopravě apod.

                                                                        Hasičům tak k technickým výjezdům na popadané stromy mohou v silném mrazu přibýt i výjezdy k požárům. Ty mohou vzniknout při neopatrném rozmrazování – například zamrzlého ústředního topení nebo rozmrazování dopravních prostředků, zejména nákladních automobilů a autobusů, které jejich řidiči rozmrazovali nepřípustným způsobem, a to rozděláním ohně pod vozidly.

                                                                        Přitom známe řadu bezpečných způsobů rozmrazování, které však osoby provádějící rozmrazování nepoužívají jen proto, že trvají o trochu déle než uvedené nebezpečné způsoby. Je to především rozmrazování horkou vodou, kdy zamrzlé potrubí, armaturu, či další předmět poléváme horkou vodou, nebo nám pomůže horká pára.

                                                                        Nejčastěji dochází k zamrzání vodovodních potrubí, kde lze doporučit především elektrické rozmrazování. Je to způsob, při kterém se používají rozmrazovací transformátory, toto rozmrazování smí provádět poučená osoba a lze jej použít jen na kovová potrubí, nejsou-li jednotlivé části izolačně oddělené. Další osoba musí sledovat, nedochází-li k nadměrnému oteplování potrubí, především tam, kde nemáme jistotu, že se nedotýká hořlavých částí objektu, či zda není izolováno hořlavým materiálem. Zde je možnost vzniku i po provedeném rozmrazení.

                                                                        Při dodržení uvedených způsobů a podmínek rozmrazování lze vzniku požáru bezpečně předejít. V každém případě však vyloučíme použití otevřeného plamene. I když jsou uvedené bezpečné způsoby možná trochu pracnější a zdlouhavější, tuto nevýhodu mnohokrát vyváží to, že objekty a zařízení ochráníme před vznikem požárů a následných škod.

                                                                        por. Vendula Horáková
                                                                        tisková mluvčí
                                                                        HZS Pardubického kraje



                                                                        -swo-

                                                                        Sdílet