Středa 9. října 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Z kamionu vytékal beton do příkopu

Dne 12. 1. 2010 v 15:31 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po havárii nákladního auta u Lhotky nad Bečvou. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s jedním zásahovým vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na jedné z vedlejších silnic u Lhotky n. Bečvou, došlo k havárii nákladního vozu zn. MAN s nadstavbou na míchání betonu.

Dne 12. 1. 2010 v 15:31 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po havárii nákladního auta u Lhotky nad Bečvou.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s jedním zásahovým vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na jedné z vedlejších silnic u Lhotky n. Bečvou, došlo k havárii nákladního vozu zn. MAN s nadstavbou na míchání betonu.

Řidič nezvládl jízdu a s nákladním autem havaroval mimo vozovku, kde se převrátil v hlubokém příkopu na bok. Řidič se při havárii zranil a ze zásobníku technického vozu začal vytékat beton do příkopu.

Ze záchranářů byli na místě jako první zdravotníci, kteří si převzali do své péče řidiče a po nutném ošetření ho odvezli do nemocnice. Hasiči zajistili havarovaný nákladní vůz proti případnému požáru. Unikající beton však způsobil problém, který museli hasiči urgentně řešit. Domíchávač byl plný nákladu, což představuje asi 9 metrů kubických tuhnoucího materiálu. Dalším problémem byla poškozená palivová nádrž, u které se hasiči snažili zastavit únik paliva.

Velitel zásahu si nechal ze stanice vyslat na místo další posilový vůz, který vytvořil ochranný bazén proti zatuhnutí betonu. Na místo vyjel také protichemický speciální kontejner na přečerpání uniklé nafty. Po dojezdu obou vozů bylo zabráněno zatvrdnutí betonu a postupně byla nafta z poškozené nádrže přečerpána do náhradních sudů.

Vyproštění havarovaného nákladního auta si zajistí původce havárie za pomoci speciálního těžkotonážního jeřábu. Doprava v místě zasahu je omezena.

Hasiči jsou stále na místě, připravujeme aktualizaci.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-miw-

Sdílet