Středa 9. října 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při výměně tlakové lahve došlo k výbuchu

Dne 13. 1. 2010 v 09:47 hod. byli hasiči informováni o výbuchu plynové lahve ve firmě v Koryčanech. Operační důstojník HZS Zlínského kraje na místo vyslal jednotku profesionálních hasičů z Morkovic-Slížan a jednotku sboru dobrovolných hasičů z Koryčan, které společně v tu dobu zasahovaly u těžké ranní dopravní nehody u Střílek. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k výbuchu unikajícího plynu z tlakové láhve.

Dne 13. 1. 2010 v 09:47 hod. byli hasiči informováni o výbuchu plynové lahve ve firmě v Koryčanech.

Operační důstojník HZS Zlínského kraje na místo vyslal jednotku profesionálních hasičů z Morkovic-Slížan a jednotku sboru dobrovolných hasičů z Koryčan, které společně v tu dobu zasahovaly u těžké ranní dopravní nehody u Střílek. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k výbuchu unikajícího plynu z tlakové láhve.

Dva zásahové vozy tak na místo dorazily společně, a to za šest minut od nahlášení. Po příjezdu do areálu soukromé firmy bylo zjištěno, že při výměně takové lahve s 10 kg propan-butanu došlo k výbuchu unikajícího plynu a k následnému zranění dvou dělníků. Muž a žena byli popáleni a předlékařskou pomoc jim poskytli hasiči svými přípravky na popáleniny. Po dojezdu posádky zdravotnické záchranné služby byla pacientům poskytnuta další odborná péče a odvoz do nemocnice. Požár zařízení k vytápění se podařilo uhasit zaměstnancům pomocí ručního hasicího přístroje.

Tlaková láhev byla vyhozena z budovy a byla také ochlazována sněhem. Hasiči zkontrolovali místo požáru a preventivně nádobu s plynem dál chladili proudem vody.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru ohledáno. Dva dělníci vyměňovali tlakovou láhev s plynem do zařízení k topení, když došlo k úniku plynu a k jeho následnému výbuchu. Iniciátorem zapálení byl pravděpodobně některý z blízkých pracovních strojů. Požárem způsobená škoda nebyla pro potřeby hasičů vyčíslena.

Ilustrační foto.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-miw-

Sdílet