Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

125. výročí od založení oslavil SDH Telnice, ve třicátých letech nahradily ženy muže

Telnice je obec, ležící nedaleko Brna na výpadovce směr Hodonín. 19. 12. 1893 se usnesla Rada obce Telnice na uvolnění 300 zlatých na zakoupení obecní stříkačky.

Císařské místodržitelství svým výrokem ze dne 24. 1. 1894 schválilo stanovy pro ohlašování požáru rohem nebo trubkou a následně byla svolána 28. 1. 1894 ustavující valná hromada dobrovolného sboru hasičského.

Ustavujících členů bylo 42, starostou sboru byl zvolen starosta obce Antonín Pešt. Náčelníkem byl Alois Barták, prvním podnáčelníkem Fabián Pešt. Sbor byl vybaven ruční stříkačkou od firmy Smekal, která v obci sloužila neobvykle dlouhou dobu.

Výbor sboru v roce 1925 rozhodl o předělání na kombinaci motorového a ručního pohonu. Přestavbu zadal firmě Hrček z Brna a 1. 9. 1929 byla modernizovaná stříkačka předána hasičům. Za úpravy byla vydána částka 20 500 Kč. Tento stroj byl využíván až do padesátých let, kdy jej nahradila motorová přívěsná stříkačka DS 16, kterou telničtí hasiči dodnes opatrují.

Ve třicátých letech byl panem učitelem Josefem Šrámkem zahájen nábor žen, které měly nahradit muže – hasiče, kteří by byli povoláni k vojenské službě. Celkem se podařilo získat 32 členek. Dvě perfektně vycvičená ženská družstva úspěšně zdolala požár orlovny v roce 1938.

V závěru minulého a začátkem tohoto století prošel sbor několika krizemi, ale všechny ustál. Situace se stabilizovala, dnešních 30 členů má zřízenou JSDH s dopravním automobilem Fiat Ducato s přívěsem pro techniku a další vybavení, které parkují v garáži u obecního úřadu.

Jak je u hasičů zvykem a tradicí, hasiči jsou součástí kulturního života vesnice. Ostatky a jiné zábavné akce kombinované se zajišťováním dopravy, výpomoci při závodech a jiné aktivity jsou pro telnické hasiče samozřejmostí.


Sobota 14. 9. roku 2019 byla svátkem, protože si sbor připomenul 125. výročí založení. V areálu za sokolovnou bylo připraveno hasičské odpoledne. Po slavnostním zahájení a ocenění funkcionářů a zástupů obce, se rozběhl tématický program.

Výstava historických i současných prostředků požární ochrany, ukázka vyproštění řidiče z havarovaného vozidla, předvedení nesprávného hašení hořícího oleje i další, nadchly všechny přihlížející.

Děti si vyzkoušely hašení vodou, mohly si nechat vylepšit obličej půvabným malováním, zastřílely si ze vzduchovek a nezapomněly si prolézt veškerou hasičskou techniku. Dospělí si zavzpomínali při prohlídce výstavy hasičské historie, kterou připravili hasičští sběratelé Jiří Svoboda a Zdeněk Moural.

Celé odpoledne se návštěvníci věnovali burčáku a dobrému jídlu, zvláště pravému hasičskému guláši. Telničtí hasiči zkrátka umí a nezůstávají svým předchůdcům nic dlužni.

Zdeněk Moural
Sdílet