Středa 9. října 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ochotný muž zachránil seniorku v nouzi

Mimořádná ochota muže, kterému se v telefonu ozvala neznámá žena a on jí přivolal pomoc, zachránila důchodkyni z Hodonínska.

Ve středu odpoledne muži ze Šardic na Hodonínsku doma zazvonil telefon. „Zvonil přístroj, který jsme dostali s balíčkem internetových služeb a číslo linky zná jen moje rodina. Proto jsem se divil, když se mi v telefonu ozvala neznámá stará paní a prosila o pomoc, Říkala, že spadla, že je moc slabá a nemůže vstát," sdělil muž později záchranářům. Ze slov seniorky dále pochopil, že chtěla volat vnučce a zmatená zřejmě omylem vytočila jiné číslo. Proto jí poradil, aby rovnou zavolala tísňovou linku záchranářů. Po ukončení hovoru si ale uvědomil, že staré paní místo linky 112 omylem nadiktoval 122.

„Z paměti telefonu jsem vytáhl číslo té paní a okamžitě jsem jí volal zpět. Mluvila velmi slabě, naříkala že jí není dobře, už nedokáže nikam volat a znovu prosila o pomoc, že je zamčená doma. Naštěstí mi ještě dokázala povědět, jak se jmenuje a že je doma v Kyjově v Květné ulici. Tak jsem sám zavolal na linku 112 a operátorce sdělil všechny údaje," doplnil obětavý zachránce.

Operátorka informace ihned předala operačním důstojníkům hasičů i policie a zdravotníkům. Na udanou adresu vzápětí vyjeli hasiči ze stanice v Kyjově. Ti zjistili, že dům je zamčený a na bouchání nikdo nereaguje. Za malou chvíli přijeli i policisté a sanitka zdravotnické záchranné služby. Hasiči dům obešli a podařilo se jim dostat dovnitř po vyražení dveří ze dvora. V jedné místnosti na zemi u postele skutečně našli vysílenou obyvatelku domu.

Čtyřiaosmdesátiletá žena byla při vědomí, ale zdravotníci nevyloučili, že předtím mohla prodělat slabý kolaps. Hasiči stařenku pomohli naložit na nosítka a zdravotníci ji stabilizovali. Protože dveřmi ze dvora byl s nosítky složitý průchod, záchranářům se podařilo sehnat pečovatele s klíčem od hlavních dveří. Hasiči pak pomohli seniorku na nosítkách vynést před dům do sanitky a zdravotníci ji k dalšímu vyšetření převezli do kyjovské nemocnice.

„Něco podobného se mi stalo už před několika lety. Tehdy se mi rovněž omylem dovolala nějaká stará paní a prosila o pomoc, že má zdravotní potíže. Ta žena zjevně nebyla tak vysílená a naštěstí jsem jí hned napoprvé poradil správné číslo," dodal muž z Šardic, který nechtěl zveřejnit svoje jméno.

 

Info: por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje 


-wap-

Sdílet