Středa 9. října 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči vyprošťují ze závějí jedno auto za druhým

Od samého nedělního rána (17. ledna) na některých místech Pardubického kraje hustě sněží. Hasiči během 13 hodin vyjížděli celkem k 33 událostem. Na silnicích se díky silné chumelenici a větru tvoří sněhové jazyky. Hasiči vyprošťují jedno auto za druhým.

Od samého nedělního rána (17. ledna) na některých místech Pardubického kraje hustě sněží. Hasiči během 13 hodin vyjížděli celkem k 33 událostem. Na silnicích se díky silné chumelenici a větru tvoří sněhové jazyky.

Hasiči vyprošťují jedno auto za druhým. Zejména se jedná o osobní vozidla, kamiony, sypače, ale také sanitní vozy. Například hlineckým profesionálním hasičům museli na pomoc přijet kolegové ze stanice Žďár nad Sázavou se speciálním vyprošťovacím vozidlem. Ti pomohli vyprostit zapadlý sanitní automobil v lokalitě Rybná-Martinice-Rychnov.

V 1.42 hodin zasahovali hasiči z Proseče, Budislavi a Nových Hradů v lokalitě Proseč-Záboří-Pastvisko, kde byla zcela neprůjezdná silnice a uvízla zde vozidla. V jednom vozidle byla i matka s dítětem. Hasiči zabalili dítě do deky a předali ho do péče zdravotníkům. Sanita však přes velké množství sněhu neodjela. Hasiči zajistili dva traktory a sanita tak byla díky nim odtažena přes pole na sjízdnější silnici. Dále hasiči vyprošťovali pomocí traktoru sanitu nad Rychnovem. Na Svitavsku byly závěje vysoké místy dokonce až 75 cm. Hasiči vytahovali vozidla mezi Vračovicemi a Zahájí, u Běstviny, Seče, Nových Hradů, Krouny a na dalších místech.

Mezi další výjezdy se řadí i zásahy na popadané stromy. Mezi nejpostiženější místa Pardubického kraje pravděpodobně patří Chrudimsko, Svitavsko a Orlickoústecko.

Výjezdy hasičů dle územních odborů dne 17. ledna (od 0 hodin do 13 hodin)

Chrudim 16
Pardubice 4
Svitavy 7
Ústí nad Orlicí 6

por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

-kow-

Sdílet