Středa 9. října 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči malého pacienta v náručí nesli tři kilometry

Nejkritičtější byla situace na Chrudimsku, kde dobrovolní hasiči z Proseče, vyprošťovali zapadlou sanitku u obce Rychnov. Sanitka spěchala k případu malého chlapce na Pastvisko, který se dusil. Sanitku se nepodařilo vyprostit, proto bylo vysláno druhé vozidlo záchranné služby z Litomyšle.

Celou Českou republiku zasypal v nedělí 17. ledna sníh. Na některých místech Pardubického kraje vydatně sněžilo téměř celý den. Během neděle tak profesionální i dobrovolní hasiči vyjížděli celkem k 55 událostem. Na silnicích se díky silné chumelenici a větru tvořily sněhové jazyky. Hasiči vyprošťovali jedno auto za druhým.

Zřejmě nejkritičtější byla situace na Chrudimsku, kde dobrovolní hasiči z Proseče, vyprošťovali zapadlou sanitku u obce Rychnov. Sanitka spěchala k případu malého chlapce na Pastvisko, který se dusil. Sanitku se nepodařilo vyprostit, proto bylo vysláno druhé vozidlo záchranné služby z Litomyšle. Při pokusu o vyproštění sanitky zapadla i ´cestářská´ Tatra, která kvůli náledí sjela do příkopu. Sanitku vyprostil až v neděli ráno velký traktor Lakatoš přivolaný Správou a údržbou silnic Pardubického kraje.

Situaci popsanou zasahující jednotkou jsme přinesli již včera.

Mezi další výjezdy se řadily i zásahy na popadané stromy. Mezi nejpostiženější místa Pardubického kraje pravděpodobně patřily úseky na Chrudimsku, Svitavsku a Orlickoústecku.


Hasiči Pardubického kraje zasahovali též u dopravních nehod. 

V 9.08 hodin chrudimští hasiči zasahovali v obci Kočí, kde se střetla dvě osobní vozidla. Automobil značky Peugeot skončil v příkopu mimo silnici a druhé vozidlo, Ford, zůstalo na silnici. Zdravotnická záchranná služba Chrudim převezla řidičku a dítě z Peugeotu k dalšímu ošetření do nemocnice. Hasiči zajistili vozidla proti požáru odpojením akumulátoru a zamezili úniku provozních náplní.

V pravé poledne hlinečtí hasiči zasahovali u nehody, která se stala na silnici I/37 v úseku Trhová Kamenice-Údavy. Nehoda se stala již v sousedním kraji Vysočina, okres Havlíčkův Brod. Automobil tady skončil mimo silnici. Řidič byl předán do péče záchranářům a úkolem hasičů bylo odstranit následky nehody.

Ve 13.16 hodin pardubičtí hasiči zasahovali před elektrárnou ve městě, kde došlo ke kolizi osobního vozidla Škoda Romster. Vozidlo se zde převrátilo na střechu. Při nehodě došlo k lehkému zranění jedné osoby. Hasiči ihned po příjezdu poskytli předlékařskou pomoc. Na místo zásahu byl povolán i jeřáb, pomocí něhož hasiči vozidlo vrátili zpět na kola.

V 15.05 hodin hasiči ze Žamberka odstraňovali následky nehody dvou vozidel v Helvíkovicích. Tady se nehoda obešla bez zranění.

V 15.43 hodin zasahovala jednotka hasičů z Přelouče u nehody na silnici ze Spytovic směrem na Přelouč. Osobní automobil narazil do zábradlí mostku a zůstal v příkopě na boku. Nehoda se obešla bez zranění. Průzkumem bylo zjištěno, že provozní náplně neunikly. Hasiči odpojili akumulátor, aby nedošlo k požáru. Po zaměření a zadokumentování dopravní nehody policisty hasiči vyprostili automobil z příkopu pomocí AV 14.

V 15.58 hodin vyjížděli hlinečtí hasiči k dopravní nehodě, která se stala na silnici I/34 u obce Františky. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že se jedná o střet dvou osobních automobilů. Zraněná osoba byla v péči lékaře Zdravotnické záchranné služby Polička. Uniklé provozní náplně hasiči posypali sorbentem a odpojili akumulátory.

Výjezdy hasičů dle územních odborů dne 17. ledna 2010 

  • Chrudim: 21
  • Pardubice: 12
  • Svitavy: 13
  • Ústí nad Orlicí: 9



    por. Vendula Horáková
    tisková mluvčí
    HZS Pardubického kraje

    -miw-

    Sdílet