Neděle 30. června 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Protivíně slavnostně otevřeli zrekonstruovanou zbrojnici, se spolufinancováním projektu za více než 15 milionů pomohla Evropská unie

Hasičská, nebo chcete-li požární, zbrojnice v Protivíně byla postavena v létech 1958–1961 tehdy svépomocí hasičského sboru. Od té doby se na zbrojnici mnoho nezměnilo.

Vjezdová vrata do garáží rozměrově odpovídala tehdejším požárním autům, prostorové uspořádání rovněž neodpovídalo současným potřebám a současnému vybavení zásahové jednotky SDH. Tak jako tak muselo dojít k rekonstrukci budovy.

Město Protivín se proto rozhodlo využít 36. výzvu Integrovaného regionálního operačního programu se specifickým cílem zvýšení připravenosti k řešení a řízení rizik a katastrof způsobených změnami klimatu (zejména se jedná o sucho, povodně, větrné smrště, technické havárie atd.). Dnes hasiči pouze nehasí ohně, ale převládají tyto jmenované události.

Pokud bude vše dobře vyhodnoceno, město Protivín obdrží dotaci ve výši 11 176 000 Kč z celkového objemu investičního nákladu stavby, který činil včetně daně z přidané hodnoty cca 15,5 milionu korun.

Protivínská zásahová jednotka tak získává moderní prostory pro garážování svých požárních vozidel, uskladnění technických prostředků, odpovídající sociální zařízení s tělocvičnou, pohotovostní a školící místností, kanceláří, ložnicí pro případ nočních služeb v prvním nadzemním podlaží včetně patřičného zázemí. Zbrojnice je vybavena moderní technikou včetně internetu, zabezpečení proti vloupání apod.

Dne 14. září 2019 dopoledne proběhlo slavnostní otevření zbrojnice a předání k užívání zásahové jednotce SDH Protivín.

Věříme, že to je počin, který bude dobře sloužit nejenom hasičům, ale přeneseně k ochraně životů, zdraví a majetku všech občanů. Je to vlastně dar všem občanům města. Poděkování patří panu starostovi, radním a všem zastupitelům, kteří o realizaci projektu rozhodli.

Rovněž dík patří všem pracovníkům úřadu, kteří stavbu zajišťovali a v neposlední řadě našim hasičům, kteří odpracovali mnoho brigádnických hodin při uvádění zbrojnice do provozu.

Jan Jelínek
starosta SDH
Sdílet