Středa 9. října 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiče stále zaměstnávají sněhové převisy a padající stromy

Vyvrácené stromy a nebezpečné rampouchy a sněhové převisy dnes od rána odstraňují hasiči v Brně a na dalších místech kraje. K uvolnění neprůjezdných vozovek a k odstranění nebezpečných stavů na střechách hasiči od rána zasahovali více než dvacetkrát.

Vyvrácené stromy a nebezpečné rampouchy a sněhové převisy dnes od rána odstraňují hasiči v Brně a na dalších místech kraje. K uvolnění neprůjezdných vozovek a k odstranění nebezpečných stavů na střechách hasiči od rána zasahovali více než dvacetkrát.

V Brně-Útěchově hasiči na silnici likvidovali vyvrácený strom. Nebezpečné sněhové a ledové převisy pomocí automobilového žebříku shazovali se střechy magistrátu v Husově ulici a z budovy na křižovatce Husovy a Pekařské ulice.

Do Veveří ulice vyjížděli k rampouchům na budově VUT ohrožujícím chodce na tramvajové zastávce. Protože nasazení výškové techniky nebylo možné, nebezpečné místo bylo označeno a dopraváci přeložili zastávku. S automobilovým žebříkem k odstranění sněhových převisů hasiči v Brně zasahovali také v areálu Vojenské nemocnice v Zábrdovické ulici, na budově Ústavního soudu a u dalších domů u zastávek MHD v Joštově ulici, na budově služebny Policie ČR v Nopově ulici a na dalších místech krajského města.

Na Brněnsku záplavu padajícího sněhu hasiči odstraňovali se střechy zdravotního střediska v Rajhradě.

Na Břeclavsku hasiči zasahovali v okresním městě. Sněhové převisy pomocí výškové techniky likvidovali na střechách škol v Sovadinově a Kupkově ulici. Na náměstí v Mikulově hasiči na střechách dvou budov zasahovali pomocí lan a horolezecké techniky.

Na Blanensku hasiči ráno likvidovali vyvrácené stromy u obce Bukovina a na silnici z Letovic do Zábludova. V Kunštátu na náměstí strhli ledové rampouchy z výšky tří metrů pomocí háků. Vysokozdvižnou plošinu nasadili k odstranění převisů z budovy Městského úřadu v Boskovicích.

Na Vyškovsku hasiči vyjížděli k odstranění vyvrácených stromů a větví na silnice u Račic a Ruprechtova. Sněhové převisy a rampouchy strhávali se střech budov na Masarykově náměstí a ve Dvořákově a Nádražní ulici ve Vyškově, a také u přechodu pro chodce v Nádražní ulici v Ivanovicích na Hané.

Na Hodonínsku hasiči vyjížděli do Kyjova k odstranění nebezpečných sněhových převisů z budovy na třídě Komenského.

Na Znojemsku hasiči zasahovali v Moravském Krumlově, kde s pomocí výškové techniky odstranili nebezpečné sněhové převisy na střeše polikliniky ve Znojemské ulici.



por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje



Profesionální a dobrovolní hasiči pokračují v odstraňování následků po sněžení. Nadále vyjíždíme na pomoc po pádech stromů a jejich částí na komunikace, a také k některým případům hrozících pádů ledových nebo sněhových převisů ze střech.

13:01 – Poličná
Jednotka sboru dobrovolných hasičů z Poličné vyjela na pomoc při odklízení sněhu ze střech.

13:01 – Kroměříž
Jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže vyjela s automobilovým žebříkem na odstranění nebezpečných rampouchů ze střechy mateřské školy. Po prohlídce místa velitel zásahu vyhodnotil situaci jako nevážnou a neohrožující. Hasiči se bez provedení zásahu vrátili zpět na základnu.

12:58 – Vážany
Jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže vyjela na pomoc při vyproštění zapadlého vozidla technických služeb. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že vyproštění potřebují hned dva vozy technických služeb. Oba speciály hasiči vytáhli na pevný podklad silnice.

11:03 – Kroměříž
Jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže vyjela s automobilovým žebříkem na pomoc při odstraňování nebezpečných převisů na střeše jedné ze škol.

08:51 – Vsetín
Jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína vyjela na hlášené nebezpečí možného zřícení vzrostlého stromu na rodinný dům a chodník. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že strom je mírně nakloněný již delší dobu a jeho pád nehrozí. Velitel zásahu rozhodl neprovádět žádné práce a jednotka se vrátila zpět na základu.

08:41 – Hradčovice
Jednotka drážních hasičů Přerov vyjela na odstraňování nebezpečných stromů v blízkosti tratě.

07:57 – Hradčovice
Jednotka drážních hasičů Břeclav vyjela na odstraňování nebezpečných stromů v blízkosti tratě.


mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje



 -swo-

Sdílet