Středa 9. října 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dělníci se snažili požár hasit ručními přístroji

Dne 20. 1. 2010 v 09:05 hod. byli hasiči informováni o požáru v hale družstva u obce Litenčice. Na místo vyjely dvě jednotky profesionálních hasičů z Morkovic-Slížan a Kroměříže, které posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Litenčic, Koryčan a Morkovic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že uvnitř dílny došlo k požáru nakladače zn. Manitou.

V době vzniku požáru byli dělníci v šatně na svačině. Ucítili však podivný zápach, vrátili se do dílny a po otevření se na ně vyvalil hustý kouř. Odstavený nakladač, který byl přípraven na opravu, měl zvednuté rameno, což znemožňovalo rychlé vytažení vozu z dílny. Dělníci proto museli nejdříve odpojit hydraulické hadice, rameno nakladače spustit a teprve poté se jim podařilo hořící stroj vytáhnou traktorem ven. Před příjezdem hasičů se ještě snažili požár kabiny hasit pomocí několika hasicích přístrojů.

Z hasičů dorazila jako první jednotka profesionálů z Morkovic-Slížan, která zahájila hasební útok pomocí vysokotlakého vodního vedení. Požár se podařilo rychle lokalizovat a následně i uhasit. Zásahem hasičů bylo zabráněno dalšímu rozšíření požáru a byly uchráněny další materiální hodnoty.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru ohledáno. Požár se rozšířil po celé kabině nakladače, který byl plameny značně poškozen. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 300.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek asi za 100 tis. Kč. Příčinou vzniku požáru byla technická závada na elektroinstalaci stroje.



mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-swo-

Sdílet