Neděle 28. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Následky nehody likvidoval tank

Jednotky HZS SŽDC z požárních stanic Kolín a Nymburk byly povolány kolem úterní půlnoci k nehodové události, při které došlo k vykolejení nákladního vlaku s uhlím u Záboří nad Labem. Později je posílila i pražská jednotka s vyprošťovacím tankem.


Událost se obešla bez zranění, materiální škody dosáhnou více jak milion korun. Nehoda značně zkomplikovala a stále komplikuje provoz na trati, kde je dosud částečně omezený provoz, neboť se podařila uvolnit dosud jen jedna kolej a to již několik hodin po nehodě. Celý včerejší den probíhalo za pomoci vyprošťovacího tanku VT 55 JPO HZS SŽDC Praha ve spolupráci s nehodovým vlakem odstraňování vykolejených vagónů mimo kolejiště. Likvidační práce pokračují i dnes. Mimo trať se dostalo šest vagónů a lokomotiva.

Nehoda se stala pravděpodobně vinou selhání lidského faktoru, neboť strojvedoucí nákladního vlaku z dosud neznámých důvodů nerespektoval signalizační návěstidlo, oznamující zastavení.

„Dá se jet dvěma směry, buď po hlavní trati na Záboří nebo po nákladní spojce. On jel po té nákladní spojce. Když se napojoval zpět na hlavní trať, tak měl počkat, protože tam byl jiný vlak. Strojvůdce ale nezastavil a jel dál. Hlavní trať je chráněna výkolejkou a na ní vykolejil,“ uvedl pro iDNES.cz Jan Kučera z Drážní inspekce.

Pražská jednotka na místo vyslala během středy také týlový autobus, který k události dovezl občerstvení pro zasahující hasiče a také dvojici osvětlovacích balónů AirStar.

-wap-

Sdílet