Středa 9. října 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár bytového domu v Liberci

Požár bytového domu v ulici 5. května v centru Liberce byl ohlášen na operační středisko HZS Libereckého kraje dnes v 8 hodin. Podle ohlašovatele vznikl požár v podkroví domu a v době vzniku požáru se v podkrovních bytech nikdo nenacházel.

Požár bytového domu v ulici 5. května v centru Liberce byl ohlášen na operační středisko HZS Libereckého kraje dnes v 8 hodin. Podle ohlašovatele vznikl požár v podkroví domu a v době vzniku požáru se v podkrovních bytech nikdo nenacházel. Požár se snažili dostat pod kontrolu obyvatelé a správce domu přenosným práškovým hasicím přístrojem ještě před povoláním hasičů. Oheň se však začal šířit na krov a střechu domu.

Operační důstojník do ulice 5. května vyslal profesionální hasiče ze stanice Liberec spolu s dobrovolnými kolegy z Růžodolu I se čtyřmi cisternovými vozy a automobilovým žebříkem. Hasiči zjistili, že hoří podkroví a střecha čtyřpodlažního bytového domu. Velitel zásahu ihned požádal dispečink Dopravního podniku města Liberec o omezení tramvajové dopravy v ulici 5. května. Jeden z obyvatel domu se při snaze uhasit požár nadýchal zplodin hoření a byl předán do péče zdravotnické záchranné služby.

Hasiči otevřeli dva mezonetové byty ve 4. podlaží a započali hasit podkroví. Střechu domu hasili a rozebírali z automobilové plošiny. Velitel zásahu si na místo povolal další posilové jednotky z Vratislavic nad Nisou a Krásné Studánky ke střídání zasahujících hasičů v dýchací technice a týlový kontejner. Požár se hasičům podařilo dostat pod kontrolu po 9. hodině a zcela uhasit před půl jedenáctou.

Příčinou vzniku požáru byla pravděpodobně technická závada na elektroinstalaci. Požár poškodil střechu a podkrovní byty. Prvotní odhad vzniklé škody se pohybuje okolo 800 tisíc korun.

por. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí HZS Libereckého kraje 

-kow-

Sdílet