Pátek 5. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dobrovolní hasiči z Přepychů jsou ve sběru starých spotřebičů nejaktivnější v Pardubickém kraji

Dobrovolní hasiči z Pardubického kraje významně pomáhají se sběrem a recyklací vysloužilých spotřebičů, čímž přispívají k ochraně životního prostředí. Od roku 2011 jich kolektivnímu systému Elektrowin v rámci projektu Recyklujte s hasiči předali na 35 023 kusů. Nejúspěšnějším sborem zaregistrovaným v projektu byl ten z Přepychů v okrese Pardubice.

Na první desítku dále dosáhly SDH Červená Voda, SDH Nekoř, SDH Řečany nad Labem, SDH Dolní Čermná, SDH Staré Jesenčany, SDH Osík, SDH Bystré, SDH Předhradí a SDH Karle.

Hasiči v Pardubickém kraji uskutečnili za devět let fungování projektu 963 svozů vysbíraných spotřebičů a na odměnách od Elektrowinu za to získali přes dva miliony dvě sta tisíc korun.

Hlavním důvodem účasti v projektu tehdy bylo ušetření finančních prostředků obce, která do té doby dvakrát ročně musela platit za manipulaci s nebezpečným odpadem a elektrospotřebiči. Přihlášením do projektu jsme nejen finance ušetřili, ale i další získali.

Pro SDH je to hlavní příjem a využíváme ho na nákup nového hasičského vybavení, technické zajištění kulturních akcí v obci a při hasičských soutěžích.,

potvrzuje zástupce vítězného sboru Tomáš Slavík.

Sběr hasiči z Přepychů systematicky organizují. „Sbíráme průběžně celý rok. I v tak malé obci jsme si vytvořili prostor pro skladování elektrospotřebičů, a tak máme možnost od lidí odvézt elektrospotřebiče kdykoli a razíme heslo ‚Hasič nikdy nespí‘,“ popisuje Slavík.

Mezi vysbíranými spotřebiči se objevují i perličky: především raritní až 50 let staré vysavače. Sbor v Přepychách má v současnosti 26 členů, aktivní je zásahová jednotka. Zapojit se do projektu Recyklujte s hasiči doporučují jeho zástupci i kolegům z dalších obcí.

Je důležité mít v kolektivu nadšence, případně i více nadšenců, které to bude bavit, protože to nějaký ten čas zabere.


Sbory dobrovolných hasičů působí skoro ve všech obcích ČR a jsou občany vnímány jako spolek, který se stará o bezpečnost, kulturu a sportovní vyžití v obci, na svou činnost si ale vždy musely finanční prostředky obstarat, jednou možností byl přitom i sběr šrotu.

Chráníme nejen občany, ale i životní prostředí. Proto chceme projekt i nadále podporovat.

připomíná Jan Aulický, ředitel kanceláře Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska.

ELEKTROWIN a.s. je největším kolektivním systémem zaměřeným na zpětný odběr vysloužilých elektrospotřebičů v České republice. Společnost zajišťuje sběr, zpracování, využití a odstranění nefunkčních elektrozařízení a elektroodpadu.

Od svého založení v roce 2005 již zrecyklovala více než 25 000 000 vy­řazených elektrospotřebičů o celkové hmotnosti 400 000 tun. Zajišťuje plnění povinností výrobců a dovozců všech skupin elektrozařízení.

Společnost je nezisková, jejími akcionáři jsou přední výrobci velkých a malých domácích spotřebičů. Sběrnou síť tvoří více než 14 000 sběrných míst po celé České republice.

Více informací naleznete na www.elektrowin.cz.

Sdílet