Středa 9. října 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jihomoravští hasiči zasahovali u série dopravních nehod

Na zasněžených a kluzkých silnicích dnes do 15 hodin hasiči zasahovali u dalších sedmi dopravních nehod. Na Blanensku před 6. hodinou vyjížděli k nehodě dvou vozidel na silnici z Kunštátu do Rozseče. Při nehodě byl jeden člověk zraněn a hasiči mu poskytli předlékařskou­ pomoc.

K dopravní nehodě dodávkového vozidla a osobního vlaku dnes hasiči vyjížděli k přejezdu v Božicích na Znojemsku.

Nehoda byla ohlášena ve 13.18 hodin, na místo vyjely jednotky HZS JmK ze stanic v Hrušovanech nad Jevišovkou a ve Znojmě a hasiči Správy železniční dopravní cesty z Břeclavi a Brna.

Na železničním přejezdu č. P 7118 se střetla dodávka Ford Tranzit s osobním motorovým vlakem. Dodávku s poškozenou levou a přední částí lokomotiva z kolejiště odhodila mimo trať. Zraněný řidič vozidla se z dodávky dostal sám ven a při příjezdu hasičů byl v péči zdravotníků. Ti muže převezli do nemocnice.

Hasiči ze stanice v Hrušovanech nad Jevišovkou, kteří byli u nehody jako první, na vozidle udělali protipožární opatření a odpojili baterii. Jednotka ze stanice ve Znojmě zůstala v záloze a nezasahovala. Vyproštění vraku havarovaného vozidla a uvolnění trati po vyšetření nehody policisty a drážními orgány pak zajistili hasiči Správy železniční dopravní cesty.

Na zasněžených a kluzkých silnicích dnes do 15 hodin hasiči zasahovali u dalších sedmi dopravních nehod. Na Blanensku před 6. hodinou vyjížděli k nehodě dvou vozidel na silnici z Kunštátu do Rozseče. Při nehodě byl jeden člověk zraněn a hasiči mu poskytli předlékařskou pomoc. Na vozidlech hasiči udělali protipožární opatření a odpojili baterie.

U nehod dvou aut, která na kluzké vozovce zhruba osm metrů od sebe sjela do příkopu, hasiči po 8. hodině zasahovali u Mladkova na Boskovicku. Nehody se obešly bez zranění. U havarovaných vozidel Citroen Saxo a Škoda Favorit hasiči udělali protipožární opatření, auta vytáhli z příkopu a sorbentem zasypali menší únik oleje.

Na Vyškovsku hasiči po 7. hodině vyjížděli na silnici z Komořan do Dražovic, kde havarovala vozidla Peugeot Boxer a Iveco Daily. Nehoda skončila bez zranění. Hasiči udělali protipožární opatření, sorbentem zasypali únik provozních kapalin a jedno z vozidel, které překáželo provozu, odtáhli k nedaleké autobusové zastávce.

Na Brněnsku hasiči po 8. hodině vyjížděli na silnici z Pohořelic do Znojma k nehodě dvou vozidel. Na namrzlé vozovce se střetla dodávka Opel s vozidlem Ford Fiesta. Řidička fordu byla zraněna a při příjezdu hasičů byla v péči zdravotníků. Hasiči zajistili místo nehody a do příjezdu policistů řídili dopravu. Na autech udělali protipožární opatření a sorbentem zasypali únik provozních kapalin. K posypu mimořádně kluzké silnice zavolali silničáře.

Po 8. hodině hasiči vyjížděli k srážce vozidel Škoda Favorit a Iveco Daily České pošty v obci Olší. Nehoda byla bez zranění. Na škodovce hasiči udělali protipožární opatření, odpojili baterii a sorbentem zasypali uniklý olej, do příjezdu policistů také řídili dopravu. Po vyšetření nehody havarované auto pomohli naložit k odtahu a vozovku uklidili od střepů a použitého sorbentu.

Na silnici z Brna do Tišnova hasiči u obce Hradčany krátce před polednem vyjížděli k vyproštění kamionu Mercedes Actros, který kabinou částečně sjel do příkopu. Nehoda skončila bez zranění, únik provozních kapalin nebyl zjištěn. Hasiči pomocí lana a navijáku přední část kamionu vytáhli zpět na silnici. Po dobu vyprošťovacích prací také řídili dopravu.

Na Znojemsku hasiči před 8. hodinou vyjížděli na silnici u Dobšic, kde ze zasněžené a kluzké vozovky sjely do příkopu dva autobusy. Jeden autobus hasiči pomocí lana a navijáku vytáhli na silnici, druhému se podařilo z příkopu vyjet.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je

-miw-

Sdílet