Středa 9. října 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Záchrana zraněné běžkařky v těžkém terénu Hostýnských vrchů

Operační středisko HZS Zlínského kraje bylo požádáno zdravotnickou záchrannou službou Zlín o pomoc při záchraně ženy, která se zranila na běžkách v Hostýnských vrších. Zdravotníci nedokázali lokalizovat ženu, která skončila se zraněnou nohou v těžkém terénu zasněžených kopců.

Dne 31. 1. 2010 v 16:58 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při záchraně zraněné běžkařky v kopcích Hostýnských vrchů.

Operační středisko HZS Zlínského kraje bylo požádáno zdravotnickou záchrannou službou Zlín o pomoc při záchraně ženy, která se zranila na běžkách v Hostýnských vrších. Zdravotníci nedokázali lokalizovat ženu, která skončila se zraněnou nohou v těžkém terénu zasněžených kopců.

Moderní technologie TCTV 112, obsluhované hasiči, byly okamžitě zapojeny do určení místa volajících a pro poskytnutí nutné pomoci. K dalšímu zúžení místa případného pátrání požádali hasiči o lokalizaci mobilního telefonu i příslušného mobilního operátora.

Se zraněnou ženou byla v místě úrazu také její kamarádka a bratr kamarádky. Oba zůstali u běžkařky s dalším mobilním telefonem a případnou pomocí při navádění záchranářů. Záchranáři se tak dověděli, že úrazu předcházel výlet na běžkách z Tesáku, když společně sjížděli prudké klesání, až opustili vyznačenou běžkařskou trasu. V těžkém terénu měli následně nehodu, která jim nedovolovala pokračovat.

Než přišlo další upřesnění místa z lokalizace operátora, vyslal operační důstojník hasičů do akce především dobrovolné záchranáře z Rescue Team Hostýnské vrchy, kteří drží celoročně pohotovost na svém stanovišti u Tesáku. Vyjela také jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína s velitelským vozem s rozšířenou výbavou zn. Jeep a zároveň byla povolána také jednotka dobrovolných hasičů obce Hošťálková. Svou pomoc nabídl také starosta obce Kateřinice.

Dobrovolní záchranáři, kteří v této kopcovité části regionu nahrazují horskou službu, okamžitě vyrazili do terénu na svém sněžném skútru. Spojení s hasiči bylo udržováno přes nové radiové spojení, které bylo zprovozněno teprve v pátek a má vykrývat místa radiového stínu v členitém terénu. Místo zásahu a pátrání se zúžilo mezi obec Kateřinice a Podolí.

Postupné stmívání znesnadňovalo pátrání, a proto se operační důstojník HZS Zlínského kraje rozhodl pro další způsob navádění záchranářů – pomocí zvuku sirény. Hasiči se přiblížili terénem do prohledávané oblasti a postupně spouštěli sirény na svých vozech. Mezitím probíhalo on-line spojení mobilním telefonem k zachraňovaným, kteří postupně záchranářům hlásili směr slyšitelných sirén. Také tento způsob nakonec vedl k úspěchu.

Asi hodinu po nahlášení úrazu a žádosti o pomoc se podařilo dobrovolným záchranářům z Rescue Team Hostýnské vrchy najít zraněnou ženu. Jednalo se o velmi komplikovaný terén s těžkou průchodností u lokality Čečetkov. Záchranáři z Tesáku okamžitě poskytli zraněné ženě první pomoc. Ukázalo se, že šlo o zranění kyčle. Žena byla fixována a naložena na svozové sáně za skútrem. Postupně byla odvezena do Kateřinic, kde čekala připravená sanitka zdravotnické záchranné služby. Lékař si pacientku převzal do své péče a žena byla odvezena do nemocnice. Zbylé dva běžkaře svezli do obce Kateřinice dobrovolní hasiči svým vozem.

Dobrovolní záchranáři Rescue Team Hostýnské vrchy se tak mohli vrátit na svou základnu u Tesáku, která je vzdálená asi 15 km od místa zásahu. Podle nich úspěšné a rychlé akci pomohlo především neustálé spojení mobilním telefonem se zraněnou ženou. V praxi se tak znovu potvrdily zkušenosti, které záchranáři připomínají všem návštěvníkům hor a které jsou rozhodující v případě úrazů nebo jiných nehod.

Rescue Team Hostýnské vrchy si tak připsal další úspěšnou záchrannou akci v kopcovitém terénu a potvrdil své nezastupitelné místo při náročných a mimořádných zimních událostech. Podobně úspěšná záchranná akce se v této lokalitě stala přesně před rokem – zde. Za opakované úspěšné záchrany osob si tito dobrovolníci vysloužili v posledních letech několik nominací ceny Salvator.

mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

-kow-

Sdílet