Středa 9. října 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dva noční požáry v rodinném domě a chatě na Vsetínsku

Dne 30. 1. 2010 vyjížděli profesionální i dobrovolní hasiči na Vsetínsku ke dvěma typickým požárům v zimní topné sezóně. Oba požáry byly uhašeny ještě před příjezdem hasičů, a to díky všímavosti a správné reakci majitelů, sousedů nebo uživatelů.

Dne 30. 1. 2010 vyjížděli profesionální i dobrovolní hasiči na Vsetínsku ke dvěma typickým požárům v zimní topné sezóně. Oba požáry byly uhašeny ještě před příjezdem hasičů, a to díky všímavosti a správné reakci majitelů, sousedů nebo uživatelů. Oba případy měly také přímou spojitost s topením. Jeden případ se stal v rodinném domě, ten druhý na hůře přístupné chatě.

23:54 – Horní Bečva

Jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí vyjela s jednou cisternou a automobilovým žebříkem, posílená o jednotky dobrovolných hasičů z Rožnova pod Radhoštěm, Prostřední Bečvy, Horní Bečvy a Hutiska-Solance, na hlášený požár chaty.

Před příjezdem hasičů se podařilo uživatelům chaty úspěšně proti požáru zasáhnout. Velmi jim pomohly přenosné hasicí přístroje, které byly v chatě. Pomocí tří práškových a jednoho sněhového přístroje se jim podařilo plameny na vnějším dřevěném plášti chaty rychle uhasit.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Požár vznikl po technické závadě na komínovém tělese, odkud prostoupilo teplo do pláště chaty. Požár byl včas zpozorován a uhašen. Způsobená škoda byla vyčíslena na 5.000 Kč. Včasným uhašením byl zachráněn další majetek za 200 tis. Kč.

Vyšetřovatel pochválil majitele chaty, kterým je náš kolega sloužící v jiném regionu, a který také chatu vybavil nadstandardním množstvím hasicích přístrojů. V těžkém kopcovitém terénu zasněžených kopců Vsetínska byl dojezd jednotek hasičů prodloužen.

19:25 – Francova Lohota

Jednotky profesionálních hasičů z Valašských Klobouk a Vsetína, posílené o dobrovolné hasiče obcí Francova Lhota, Horní Lideč a Valašská Polanka, vyjely společně na hlášený požáru v kotelně rodinného domu.

Požár se podařilo uhasit majitelům a sousedům ještě před příjezdem hasičů. Po zjištění požáru v domě zasáhli vodou, což bylo dostačující. Hasiči následně kotelnu překontrolovali a rodinný dům v řadové zástavbě postupně odvětrali. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Požár vznikl v blízkosti kotle na tuhá paliva a rozšířil se na hořlavé materiály. Příčinou vzniku požáru byla nedbalost majitelů, která byla vyřešena napomenutím. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 5.000 Kč. Včasným zásahem se podařilo uchránit další majetek asi za půl milionu korun.

mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

-kow-

Sdílet