Středa 9. října 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ranní sněžení komplikovalo dopravu. Hasiči odtláčeli trolejbusy od sebe

Dne 11. 2. 2010 byly hasiči požádáni o pomoc dopravním podnikem při dopravní nehodě 2 trolejbusů na ulici Mostní ve Zlíně. Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že při pomalém míjení obou vozidel došlo na zasněžené vozovce k uklouznutí vozidel, která se tak vzájemně dostala do těsné blízkosti. V případě pohybu některého z nich hrozilo poškození karoserie popř. skel.

Dne 11. 2. 2010 byly hasiči požádáni o pomoc dopravním podnikem při dopravní nehodě 2 trolejbusů na ulici Mostní ve Zlíně. Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že při pomalém míjení obou vozidel došlo na zasněžené vozovce k uklouznutí vozidel, která se tak vzájemně dostala do těsné blízkosti. V případě pohybu některého z nich hrozilo poškození karoserie popř. skel.

Hasiči úspěšně použili nafukovací zvedací vaky, které vložili mezi obě vozidla v místě vyztužené karoserie. Postupně byl vak nafoukán z tlakové lahve, která se zejména používá jako zdroj vzduchu pro dýchací přístroj. Oba trolejbusy byly od sebe odsunuty a mohly pokračovat v jízdě. Velitel zásahu dostal od řidičů trolejbusů informaci, že k podobné situaci došlo i na ulici Slovenská ve Zlíně.

Jednotka hasičů se přesunula na toto místo. Na místě bylo zjištěno, že na svažité ulici stojí 6 autobusů a trolejbusů, které nemohou projet z důvodu hrozící kolize autobusu a trolejbusu. Při míjení vozidel došlo k podobné situaci jako v předchozím případě. Hasiči měli s touto událostí více práce.

Z důvodu nerovné vozovky, velkému sklonu komunikace a nevhodné vzájemné polohy obou vozidel nebylo použití zvedacích vaků plně účinné. Kloubový trolejbus stál směrem do kopce a nebyl schopen se sám rozjet, autobus byl zase příliš blízko krajnice.

Bylo nutné odkopat zmrzlý sníh a led z krajnice. Následně se pomalým a přesným navigováním řidiče podařilo autobus spustit dolů do bezpečné vzdálenosti od trolejbusu. Během zásahu byla ulice Slovenské zcela neprůjezdná, dopravu odkláněla hlídka Policie ČR. Hasiči se vrátili na základnu v 09:30.

Info: HZS Zlínského kraje

-kaw- 

Sdílet