Středa 9. října 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár lesního stroje Harvester

Dne 11. 2. 2010 v 11:40 hodin byli profesionální hasiči ze stanice Beroun spolu s dobrovolnými kolegy ze Svaté vysláni k požáru kolového lesního stroje-harvesteru do lesa mezi obcemi Hudlice a Svatá.

Dne 11. 2. 2010 v 11:40 hodin byli profesionální hasiči ze stanice Beroun spolu s dobrovolnými kolegy ze Svaté vysláni k požáru kolového lesního stroje-harvesteru do lesa mezi obcemi Hudlice a Svatá.

Na místo události vyjela z Berouna CAS 20 IVECO 4×4 a OA VEA HYUNDAI a členové JSDH Svatá s osobním automobilem.

Po příjezdu na místo požáru bylo zjištěno, že se jedná o požár motorového prostoru kolového stroje, který se zaměstnanci firmy snaží hasit hasicími přístroji a sněhem. Motorový prostor byl zcela zachvácen plameny a k jejich zkrocení nestačilo ani zabudované stabilní práškové hasicí zařízení stroje. Na zdolání požáru byl nasazen jeden proud „C". Během několika málo minut byl požár zlikvidován a z důvodu dostatku vody k ochlazování motorového prostoru si velitel zásahu na místo požáru povolal JSDH Králův Dvůr s CAS 20 T 815 TERRNO.

Vzhledem k obtížné přístupnosti místa požáru pro hasičskou techniku a zhoršené sjízdnosti komunikací cestou k zásahu lze konstatovat, že zaměstnanci svým počínáním významně přispěli k uchránění kabiny a přední části stroje před plameny.

Během požáru došlo k úniku provozních kapalin stroje na lesní cestu. Okamžitě po uhašení požáru začala JPO provádět jímání unikající kapaliny do odchytových nádob a pomocí sorbentu a absorpčních rohoží provedla likvidaci části uniklé nafty.

Z důvodu předpokládaného úniku motorové nafty do půdy byl vyrozuměn odbor životního prostředí Městského úřadu Beroun, který na místo události vyslal svého pracovníka. V dalším průběhu zásahu bylo rozhodnuto o povolání odborné firmy na odstranění kontaminované zeminy. Po příjezdu HZS Dekonta a. s. bylo místo zásahu předáno a JPO Beroun, Svatá a Králův Dvůr se vrátily na své základny.
Příčina a výše škody způsobené požárem je v současné době v šetření vyšetřovatele HZS ÚO Beroun.

por. Ing. Milan Provazník
oddělení zjišťování příčin požáru
Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje
územní odbor Beroun


-kaw- 

Sdílet