Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Stovky litrů oleje v rybníku

Tři rybníky a potok znečistil topný olej který unikl z kotelny.Ilus­trační foto.

Ve středu 7. 4. 2004 v 7:59 byl na operační středisko Hasičského záchranného sboru ÚO Pelhřimov nahlášen zaměstnancem firmy Dřevona Lukavec únik těžkého topného oleje do Lukaveckého potoka. Jako příčina úniku byla uvedena technická závada na čerpadle v kotelně podniku. Množství uniklého oleje nepřesáhlo 1.000 litrů.

Olej se Lukaveckým potokem dostal do Dvorského rybníka, který byl zasažen nejvíce. Dále došlo k znečištění rybníka Pivovarského a Kuchyňského.

Na místě zasahovali hasiči z požární stanice Pacov, Sbor dobrovolných hasičů podniku Dřevona Lukavec, se specializovaným přívěsem na ropné havárie vypomohla PS Humpolec a s doplňováním sorbčních prostředků PS Pelhřimov. Jednotky na místě události prováděly práce vedoucí k zamezení dalšího rozšíření havárie pomocí norných stěn a sorbčních prostředků. Mezi 19:00 až 19:30 hod se jednotky vrátily na své základny. Na místě zůstala jednotka PS Pacov , která do ranních hodin osvětlovala místo a okolí události, kde byly firmou Dřevona Lukavec prováděny sanační a monitorovací práce.

O události byl informován Odbor životního prostředí MÚ Pacov, Česká inspekce životního prostředí, Povodí Vltavy a Orgán státní památkové péče. Zástupci zúčastněných a přizvaných složek a orgánů se scházeli k pravidelným poradám v podniku Dřevona Lukavec.


por. Mgr. Denisa Štursová
HZS kraje Vysočina
tisková mluvčí
tel. 567 584 467
Sdílet