Středa 3. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Brněnští dobrovolní hasiči bilancovali

Činnost brněnských sborů dobrovolných hasičů v uplynulých letech hodnotili delegáti na shromáždění okresního sdružení Brno-město. Jednání, které zahájil starosta Ing. Jaroslav Schulz, se zúčastnili také JUDr. Antonín Osvald z kanceláře hejtmana Jihomoravského kraje, starosta Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Ing. Karel Richter, a představitelé Výzbrojny požární ochrany a Hasičské vzájemné pojišťovny.

Činnost brněnských sborů dobrovolných hasičů v uplynulých letech hodnotili delegáti na shromáždění okresního sdružení Brno-město.

Jednání, které zahájil starosta Ing. Jaroslav Schulz, se zúčastnili také JUDr. Antonín Osvald z kanceláře hejtmana Jihomoravského kraje, starosta Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Ing. Karel Richter, a představitelé Výzbrojny požární ochrany a Hasičské vzájemné pojišťovny.

V krajském městě nyní sdružení tvoří 23 sborů. Další dva sbory jsou členy Moravské hasičské jednotky. Sbory ve Sdružení hasičů Čech, Moravy Slezska mají v Brně 1140 členů, z toho je 364 mladých hasičů. Nejvíce členů – 95 – má sbor v městské části Holásky, k nejpočetnějším sborům patří také SDH Bohunice, Královo Pole a Přízřenice. Sedmnáct sborů má svoji zásahovou jednotku. Počet zásahů těchto jednotek se v posledních letech zvyšoval.

Zatímco v roce 2006 se jednotky SDH podílely na 231 zásazích, v roce 2008 to bylo již 477 zásahů a loni vyjížděly ke 481 zásahům. Jednotky dále vyjížděly k 86 taktickým a prověřovacím cvičením. Zlepšuje se také vybavení zásahových jednotek, na jehož financování se kromě městských částí jako zřizovatelů sborů podílí také ústřední orgány státní správy, Jihomoravský kraj a město Brno. Dotaci ve výši 2,5 milionu korun má z prostředků Jihomoravského kraje přislíbeno 11 sborů.

Přes rozsáhlou modernizaci zásahové techniky i požárních zbrojnic v posledních letech však jednotky stále vyjíždějí s 6 cisternami a 10 dopravními automobily ve stáří od 21 do 30 let. Dalších osm cisteren a pět dopravních automobilů je starších 31 let a tři cisternové automobilové stříkačky převýšily stáří 40 let.

Patnáct sborů dobrovolných hasičů pracuje s mládeží. Kromě účasti družstev mladých hasičů a dorostu v soutěžích v požárním sportu se brněnské sbory podílely na pořádání 142 dalších akcí pro mládež. Pěti letních táborů a soustředění pořádaných SDH se zúčastnilo 114 dětí. Celoměstský tábor se uskutečnil v areálu školícího střediska HZS JmK v Tišnově. Velký ohlas má také výtvarná soutěž Požární ochrana očima dětí. Vyhodnocení této soutěže se ve spolupráci s HZS JmK koná na stanici v Lidické ulici v Brně.

Ke zvyšování odborné přípravy mládeže, dorostu, členů zásahových jednotek i ostatních členů SDH každoročně přispívají soutěže v požárním sportu různých stupňů. Velmi atraktivní akcí je závod hasičské všestrannosti o Pohár starosty OSH Brno-město, koncipovaný jako soutěž zásahových jednotek. Přitažlivá soutěž se tradičně koná ve Vranově u Brna a loňský 13. ročník k účasti přilákal 26 družstev mužů i žen z Brna i dalších regionů.


por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje


-swo- 

Sdílet