Středa 9. října 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vážné dopravní nehody ochromily řadu míst ve Zlínském kraji

Dne 23. 2. 2010 vyjížděli už od rána profesionální a dobrovolní hasiči na pomoc po několika vážných dopravních nehodách a haváriích ve Zlínském kraji. V několika případech jsme museli vyprošťovat zaklíněné osoby, další lidé se při nehodách zranili. Bouraly osobní i nákladní vozy, ale také vozidlo zdravotnické záchranné služby nebo vozidlo taxi.

Dne 23. 2. 2010 vyjížděli už od rána profesionální a dobrovolní hasiči na pomoc po několika vážných dopravních nehodách a haváriích ve Zlínském kraji. V několika případech jsme museli vyprošťovat zaklíněné osoby, další lidé se při nehodách zranili. Bouraly osobní i nákladní vozy, ale také vozidlo zdravotnické záchranné služby nebo vozidlo taxi. Na řadě místu u nehod byla silně namrzlá vozovka a hasiči opakovaně žádali správce komunikací o ošetření silnic.




08:24 – Velehrad – Salaš

Jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště byla vyslána k hlášené havárii osobního auta u Velehradu. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k havárii osobního auta, které se převrátilo na střechu. Při havárii se zranila řidička. Ve voze cestovaly i malé děti, kterým hasiči předali plyšové maskoty Dráčky záchranáčky. Vrak vozu byl zajištěn proti případnému požáru a úniku provozních kapalin.


07:29 – Vsetín

Jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína vyjela dvěma vozy k hlášené velmi těžké a hromadné dopravní nehodě na hlavním silničním tahu I/57. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že po střetu šesti vozů, z asi tří dopravních nehod, došlo k několika těžkým zraněním a k zaklínění osob ve vozech.

Hasiči museli postupně vyprostit ze dvou vraků aut zn. Peugeot 406 a Jeep celkem tři vážně zraněné a zaklíněné osoby. Jedna osoba byla s těžkým zraněním páteře předána k transportu do vrtulníku na heliport u nemocnice. Další zranění byli odvezeni vozy zdravotníků do nemocnice.

Doprava na hlavním tahu a nadjezdu obchvatu města byla zcela uzavřena asi na dvě hodiny. Při nehodě došlo k většímu úniku provozních kapalin, které museli hasiči likvidovat sorbenty.


07:23 – Střížovice – Kvasice

Jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže vyjela na pomoc po hlášené nehodě u obce Střížovice. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k vážné havárii osobního auta. Po havárii došlo ke zranění dvou osob. Jedna zůstala ve vraku auta zaklíněná a hasiči ji museli vyprostit. Zranění byli postupně předáni do péče zdravotníků, kteří jim poskytli další nezbytnou pomoc a ošetření. Vrak vozu byl zajištěn hasiči proti požáru a úniku provozních kapalin.


07:19 – Lutopecny – Zlobice

Jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže vyjela na pomoc po hlášené nehodě u obce Lutopecny. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo ke střetu dvou osobních aut, přičemž jeden vůz je převrácen na bok. Účastníci nehody byly z vozů venku a hasiči se věnovali zajištění vraků proti případnému požáru a úniku provozních kapalin.


06:46 – Luhačovice

Jednotka profesionálních hasičů přejela k dalšímu hlášenému případu. Delší kolona odstavených vozidel zpomalila příjezd záchranářů. Po dojezdu na místo bylo zjištěno, že na začátku obce, ve směru od Dolní Lhoty, došlo k dopravní nehodě vozidla zdravotnické záchranné služby, které jelo k první hlášené nehodě v Luhačovicích, a dvou osobních aut zn. Š Favorit a Š Felicia.

Nejdříve došlo k dopravní nehodě dvou osobních aut. Následně přijížděla posádka zdravotnické záchranné služby, která spěchala na pomoc k první nehodě. Na namrzlé vozovce se sanitka stala neovladatelná a došlo k nárazu do vraků obou osobních aut už bez posádek. Při nehodě došlo ke zranění řidičky a řidiče z osobních vozů. Byla jim poskytnuta nezbytná pomoc a na místo byl vyslán další vůz zdravotnické záchranné služby. Před pádem sanitky do srázu ochránila vůz silniční svodidla. Hasiči zajistili vraky vozů proti požáru a úniku provozních kapalin.


06:33 – Luhačovice

Jednotka profesionálních hasičů z Luhačovic, posílena o jednotku sboru dobrovolných hasičů, vyjela na pomoc po hlášené dopravní nehodě osobního a nákladního auta. Po příjezdu bylo zjištěno, že došlo k dopravní nehodě vozidla taxi a nákladního vozu na svoz domovního odpadu.

Vozidlo taxislužby zezadu narazilo do nákladního auta. Při nehodě došlo ke zranění řidiče, který zůstal sedět v osobním autě. Hasiči zraněnému pomohli vystoupit a předali ho k ošetření posádce zdravotníků. V tu chvíli přišlo hlášení o další nehodě v Luhačovicích. Profesionálové se přesunuli k novému případu a na místě nechali dobrovolné hasiče k zajištění vraků vozů.


06:30 – Nová Dědina

Jeden z našich kolegů zastavil ráno cestou do směny u vážné havárie osobního auta u obce Nová Dědina na Kroměřížsku. Ihned kontaktoval operační středisko na lince 112 a nahlásil událost s tím, že ve voze je zaklíněná osoba v bezvědomí.

Na místo byla vyslána jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže s jedním zásahovým vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k havárii osobního auta zn. Honda. Čtyřiadvacetiletá řidička nezvládla jízdu na namrzlé vozovce a havarovala mimo silnici. Tam narazila bokem do stromu a zůstala ve vraku auta.

Náš kolega jí nejdříve poskytl první pomoc a podařilo se mu ji probrat tak, že s ním dokázala mladá žena komunikovat. Po dojezdu jednotky byla žena vyproštěna a předána do péče přivolané posádky zdravotnické záchranné služby. Hasiči zajistili vrak auta proti požáru a úniku provozních kapalin. Místo bylo následně předáno policii.

Info: mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc., tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje


-wap-

Sdílet