Středa 9. října 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Převrácená cisterna s hnojivem

K převrácené cisterně převážející hnojivo vyjížděli dnes, 23. února, v 9.48 hodin pardubičtí hasiči do obce Staré Ždánice. Nedaleko Opatovického kanálu a písníku havarovala cisterna s tekutým hnojivem o objemu 20 m3. Při příjezdu hasičů bylo zjištěno, že dochází k úniku látky. Místo bylo ihned zajištěno a hasiči začali zachytávat hnojivo do sudů. Na místo nechali přivolat vozidlo se speciálním řezacím zařízením Cobra.

K převrácené cisterně převážející hnojivo vyjížděli dnes, 23. února, v 9.48 hodin pardubičtí hasiči do obce Staré Ždánice. Nedaleko Opatovického kanálu a písníku havarovala cisterna s tekutým hnojivem o objemu 20 m3. Při příjezdu hasičů bylo zjištěno, že dochází k úniku látky. Místo bylo ihned zajištěno a hasiči začali zachytávat hnojivo do sudů. Na místo nechali přivolat vozidlo se speciálním řezacím zařízením Cobra. Pod vysokým tlakem a s přidáním abraziva hasiči prořízli do cisterny otvor, kterým se tekuté hnojivo postupně přečerpá do náhradní cisterny, kterou si přepravce sám zajistil.

Podle informací firmy, která hnojivo převážela, se jedná o Sulfam (DAM+S), dusíkaté hnojivo obsahující 25% hmot. Dusíku (z toho 55% ve formě močovinové, 20% v nitrátové a 25% amonné formě) a 3% síry. Látka působí dráždivě. Na místo události se dostavili i pracovníci odboru životního prostředí. Z cisterny uniklo přibližně 15 tisíc litrů hnojiva. Laguna, kterou vytvořilo uniklé hnojivo, hasiči po dohodě s pracovníkem životního prostředí, ředili vodou pomocí plovoucího čerpadla. Dále na místo přijeli i pracovníci Povodí Labe, kteří spolu s odborem životního prostředí zjišťují, zda nedošlo ke znečištění životního prostředí.

 

Info: por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

-wap-

Sdílet