Středa 3. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči, policisté, zdravotníci více jak 90 tisíckrát společně u zásahu

Dopravní nehoda, povodně, silný vítr, požár a mnoho další událostí si velmi často vyžadují společný zásah záchranných složek, složek integrovaného záchranného systému (IZS). Jen v roce 2009 se záchranářské složky podílely společně na 90 219 zásazích. Nejvíce zásahů hasiči evidují v součinnosti s Policií ČR (61,5% z celkového počtu), následuje součinnost se zdravotnickou záchrannou službou (20,5%), obecní policií (10,9%).

Dopravní nehoda, povodně, silný vítr, požár a mnoho další událostí si velmi často vyžadují společný zásah záchranných složek, složek integrovaného záchranného systému (IZS). Jen v roce 2009 se záchranářské složky podílely společně na 90 219 zásazích. Nejvíce zásahů hasiči evidují v součinnosti s Policií ČR (61,5% z celkového počtu), následuje součinnost se zdravotnickou záchrannou službou (20,5%), obecní policií (10,9%).

V letošním roce si připomeneme 10 let od nabytí účinnosti zákona o IZS. (zákon č. 239/2000 Sb.,o integrovaném záchranném systému a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů.)

Záchranářské a likvidační práce složek IZS si také z důvodu koordinace při zásahu vyžadují přípravu, cvičení, seznamování se navzájem s novými postupy při provádění záchrany tak, aby ohrožený lidský život, zdraví, majetek a životní prostředí bylo v co největší míře uchráněno.

V roce 2009 hasiči evidují 1334 cvičení většinu společně se složkami IZS. Cvičení mají nejrůznější témata a zaměření. Tak například v loňském roce v září se uskutečnilo cvičení s účastí německých záchranářů (THW, Služby technické pomoci) Forest Fires 2009. Cvičení bylo zaměřeno na dálkovou dopravu vody, hašení lesních porostů.

V roce 2008 proběhlo jedno z nejrozsáhlejších cvičení na našem území, cvičení ALBIS 2008, kterého se zúčastnilo více než 400 záchranářů, konalo se s podporou Evropské unie. Jeho cílem bylo prověřit připravenost záchranářů a dalších odpovědných orgánů na povodně mezinárodního rozsahu.

Cvičení připravují nejen hasiče na skutečný zásah. Profesionální příprava složek IZS se nejlépe ukáže při skutečných zásazích, kde hraje každá minuta i vteřina významnou roli.

Vzpomeňme na loňský rok, kdy část území ČR postihly přívalové povodně (červen, červenec 2009), rychlá koordinace záchranných prací a následně likvidačních a obnovovacích prací si vyžádala nasazení 8 125 hasičů, včetně hasičů dobrovolných, nepostradatelnou pomoc Armády ČR republiky, Policie ČR a dalších složek.

Výborná koordinace složek IZS byla prokázána také při železničním neštěstí ve Studénce (2008), kde se na záchranných a likvidačních prací podílelo celkem 22 jednotek požární ochrany se 45 vozidly, celkem 151 hasičů. V průběhu záchranných prací na místě události pracovalo 64 zdravotnických záchranářů, včetně 18 lékařů. Odvoz zraněných zajišťovalo 45 sanitních vozidel a dva vrtulníky letecké záchranné služby Ostrava a Olomouc.

Výčet závažných událostí velkého rozsahu by byl dlouhý, ale hasiči a ostatní složky IZS společně zasahují téměř denně především u vysokého počtu dopravních nehod, který dosahuje za loňský rok počtu 19 006!

V neposlední řadě důkazem součinnosti je i jednotná evropská tísňová linka 112. Nejen z pohledu zásahu složek IZS, ale i jistým sjednocením států EU pro ty, kteří se ocitnou v nouzi. V loňském roce operátoři linky 112 v ČR odbavili celkem 3 439 317 hovorů.

V Hradci Králové se připravuje výstavba nového celorepublikového střediska pro vzdělávání a výcvik hasičů – Akademie Hasičského záchranného sboru ČR.

„ Záchranné složky všude na světě musí být připraveny včas, pohotově a efektivně zasáhnout a úspěšně řešit nejrůznější mimořádné události, jako jsou živelní pohromy nebo technologické havárie. Proto chceme vybudovat moderní celorepublikové vzdělávací, výzkumné a výcvikové středisko, které bude sloužit nejen celému Hasičskému záchrannému sboru ČR (HZS ČR), ale i jiným složkám integrovaného záchranného systému – policii, zdravotnické záchranné službě a dalším. Česká republika je zřejmě již poslední zemí EU, která obdobné zařízení nemá. A domnívám se, že nám obdobná instituce opravdu citelně chybí." Řekl generální ředitel HZS ČR genmjr. Miroslav Štěpán.

Rozhovor s generálním ředitelem HZS ČR o výstavbě střediska je v plném znění na:

http://www.hzscr.cz/…tepanem.aspx

Co je Integrovaný záchranný systém?

Integrovaný záchranný systém je určen pro koordinaci záchranných a likvidačních prací v případě, že si mimořádná událost vyžádá nasazení sil a prostředků řady subjektů, např. hasičů, policie, zdravotnické záchranné služby a dalších složek, nebi v případě, kdy je nutné koordinovat záchranné a likvidační práce z úrovně Ministerstva vnitra, hejtmana kraje nebo starosty obce s rozšířenou působností.

Integrovaný záchranný systém se tedy rozumí koordinovaný postup jeho složek při přípravě na mimořádné události a při provádění záchranných a likvidačních prací. Základním předpisem pro IZS je zákon č. 239/2000 Sb.,o integrovaném záchranném systému a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů.


Základní složky IZS jsou:

  • HZS ČR a jednotky požární ochrany, zařazené do plošného pokrytí
  • Policie ČR
  • zdravotnická záchranná služba


ostatní složky IZS:

  • vyčleněné síly a prostředky ozbrojených sil
  • ostatní ozbrojené bezpečnostní sbory
  • ostatní záchranné sbory
  • orgány ochrany veřejného zdraví
  • havarijní, pohotovostní, odborné a jiné služby
  • zařízení civilní ochrany
  • neziskové organizace a sdružení občanů, které lze využít k záchranným a likvidačním pracím.


Stálými orgány pro organizaci složek IZS jsou operační a informační střediska (OPIS) IZS, kterými jsou OPIS hasičského záchranného sboru kraje a OPIS generálního ředitelství HZS ČR.

Více o IZS naleznete na www.hzscr.cz

 

Info: kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR

-wap-

Sdílet