Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kontrolní činnost SPD v Pardubickém kraji za rok 2009

V loňském roce se příslušníci oddělení prevence HZS České republiky při výkonu státního požárního dozoru zaměřili na kontroly provozovatelů, kteří provozují činnosti v bývalých zemědělských vojenských areálech; na provozovatele, kteří mají instalované požárně bezpečnostní zařízení a jejich náhradní zdroje a také na provozovatele, kteří mají povinnost zpracovávat dokumentaci zdolávání požáru.

V loňském roce se příslušníci oddělení prevence HZS České republiky při výkonu státního požárního dozoru zaměřili na kontroly provozovatelů, kteří provozují činnosti v bývalých zemědělských vojenských areálech; na provozovatele, kteří mají instalované požárně bezpečnostní zařízení a jejich náhradní zdroje a také na provozovatele, kteří mají povinnost zpracovávat dokumentaci zdolávání požáru.

A jak dopadli provozovatelé v Pardubickém kraji?

Při kontrolách provozovatelů, kteří mají instalovaná požárně bezpečnostní zařízení (např. elektrická požární signalizace, stabilní hasicí zařízení, diesel agregáty, nouzová osvětlení apod.) bylo zkontrolováno při 50 požárních kontrolách celkem 173 požárně bezpečnostních zařízení, z toho 40 náhradních zdrojů.

Proč byly prováděny právě tyto požární kontroly? 

Při šetření požárů bylo zjištěno, že některá požárně bezpečnostní zařízení v případě požáru nefungovala, protože neměla provozuschopný náhradní zdroj. Například: Na co Vám bude nouzové osvětlení, které není napojeno na náhradní zdroj, a v případě vypnutí elektrické energie Vám nesvítí, tedy nevidíte při úniku na cestu? Při 50 požárních kontrolách bylo zjištěno celkem 67 závad, z toho 17 závad na náhradních zdrojích. Taktéž lze říci, že z 50 požárních kontrol, pouze 6 provozovatelů nemělo žádné závady.

A na co byly tyto požární kontroly zaměřeny?

Týkaly se pouze požárně bezpečnostních zařízení – volný přístup, označení míst s požárně bezpečnostními zařízeními, dodržení lhůt na provádění kontrol provozuschopnosti, vedení dokladů o kontrolách a opravách požárně bezpečnostních zařízení a jako poslední bod kontroly náležitosti dokladu o kontrole provozuschopnosti. Nejčastější závady můžete vidět v přiložených grafech.

Zároveň v roce 2009 byly prováděny kontroly provozovatelů, kteří provozují své činnosti v bývalých vojenských a zemědělských areálech. Mezi největší zkontrolované areály patří areály v Černé za Bory a S.K. Neumanna v Pardubicích. Celkem bylo provedeno 220 požárních kontrol, při nichž bylo zjištěno celkem 913 závad. Pouze 27 kontrolovaných provozovatelů z 220 mělo požární kontrolu bez jediné závady, což je pouze 12,3% kontrolovaných provozovatelů.

Při 220 požárních kontrolách bylo zkontrolováno celkem 378 činností, z toho 240 činností bez zvýšeného požárního nebezpečí, 137 činností se zvýšeným požárním nebezpečím a 1 činnost s vysokým požárním nebezpečím. Taktéž bylo zjištěno, že v 48 případech provozovatelé provozovali činnosti v prostorách, které nebyly pro danou činnost zkolaudovány, či provedli stavební úpravy odlišné od schválené projektové dokumentace.

Pro zasahující jednotky jsou důležité příjezdové komunikace, nástupní plochy, vnitřní a vnější zásahové cesty, označení hlavních uzávěrů energií, taktéž provozuschopná požárně bezpečnostní zařízení, proto tyto kontroly byly takto zaměřeny. Dále byly kontrolovány povinnosti provozovatelů jako je zabezpečení potřebného množství a druhů hasicích přístrojů, zpracování dokumentace požární ochrany dodržování podmínek požární bezpečnosti. Jaké nejčastější závady byly zjištěny, můžete zhlédnout v uvedených grafech.

Jako poslední republikové zaměření kontrol byly požární kontroly provedené u provozovatelů činností, při nichž mají povinnost zpracovat dokumentaci zdolávání požáru. Dokumentaci zdolávání požárů mají provozovatelé činností s vysokým požárním nebezpečím nebo u kterých nejsou běžné podmínky pro zásah. Činnosti, u kterých nejsou běžné podmínky pro zásah jsou například činnosti provozované v objektech chemické výroby, stavbách pro obchod, stavbách pro shromažďování většího počtu osob, v tunelech nad 350 m, ve výrobnách, skladech hořlavých nebo hoření podporujících plynů apod.

V Pardubickém kraji bylo zkontrolováno celkem 129 provozovatelů. U 80% kontrol byly zjištěny závady, a to v celkovém počtu 306 závad. Jak již bylo uvedeno, dokumentace zdolávání požáru se zpracovává pro činnosti, u kterých nejsou běžné podmínky pro zásah, proto je nutné správné zpracování dokumentace tzn. odpovídající skutečnosti. Taktéž je nutné, aby dokumentace byla uložena v jednom vyhotovení u jednotky podniku nebo na trvale přístupném místě a druhé vyhotovení u HZS daného kraje, resp. jednotky HZS předurčené požárním poplachovým plánem kraje.

A na co byly zaměřeny tyto požární kontroly?

Zaměření těchto požárních kontrol bylo dosti specifické – kontroloval se způsob a aktuálnost zpracování dokumentace zdolávání požáru, požární poplachové směrnice, ve kterých je stanoven postup činností při vzniku požáru, ale také požární evakuační plán, který slouží k postupu při evakuaci osob, zvířat a majetku z objektů zasažených nebo ohrožených požárem. Taktéž byly kontrolovány únikové cesty – jejich průchodnost a značení, které je důležité při evakuaci. Konkrétní počet závad je uveden v jednotlivých grafech.

Podrobné grafy ke stažení v příloze článku.

Info: Vendula Horáková, HZS PAK


-wap-

Sdílet
Přiložené soubory
100224.pdf zobrazit online PDF 463 kB