Středa 9. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pestrý záchranářský den hasičů ve Zlínském kraji

Jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště vyjela na záchranu psa, který se propadl ledem na slepém rameni řeky Olšava. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že náhodný svědek uviděl na rozmrzající vodní ploše slepého ramene psa, který mohl utonout.

Dne 1. 3. 2010 měli profesionální hasiči ve Zlínském kraji velmi pestrý záchranářský den, když vyjížděli hned k několika případům záchran osob, zvířat i majetku. Z palety dnešních výjezdů a zásahů vybíráme:

13:06 – Uherské Hradiště, Mikovice

Jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště vyjela na záchranu psa, který se propadl ledem na slepém rameni řeky Olšava. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že náhodný svědek uviděl na rozmrzající vodní ploše slepého ramene psa, který mohl utonout. Hasiči na záchranu použili speciální suchý oblek a nastavovací žebřík. Jeden ze záchranářů se dostal do blízkosti zvířete a z ledové vody ho vytáhl na břeh. K podchlazenému zvířeti si nechal nejdříve velitel zásahu povolat zvěrolékaře a strážníky, ale jejich služeb nakonec nebylo potřeba. V té době už psa hledala jeho majitelka, která později hasičům sdělila, že jí pes utekl před pár hodinami. Pes byl v pořádku předán šťastné majitelce, která hasičům vřele děkovala.

11:40 – Kroměříž


Jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže dvě hodiny zachraňovala kotviště s hausbótem na řece Moravě, které bylo poškozeno mohutným plovoucím kmenem. Podrobná zpráva ze zásahu – zde.

09:55 – Mikulůvka


Jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí vyjela s jedním zásahovým vozem a automobilovým žebříkem na pomoc při záchraně muže, který se propadl stavbou v obci Mikulůvka. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že muž pracoval v prostoru pod střechou, když se propadl nekrytým stropem a dopadl na stavěnou podlahu v prvním patře domu. Při pádu si způsobil vážná zranění na řadě míst, včetně hlavy.

Ze záchranářů na místě zasahovala jako první posádka zdravotníků, která pacienta ošetřila a uložila do vakuových nosítek. V budované stavbě však nebylo dokončeno vnitřní schodiště, a proto ke snesení zraněného muže požádali zdravotníci hasiče. Hasiči nakonec postavili na místě rychlou stavební konstrukci z dostupného materiálu a fixovaného muže si postupně předávali z prvního patra do přízemí. Muž byl následně přenesen do sanitního vozu a putoval do nemocnice k hospitalizaci.


mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-swo- 

Sdílet