Pátek 5. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči pomáhají s kontrolami na hraničních přechodech v rámci ochrany před koronavirem SARS-CoV-2, měří teplotu

V návaznosti na rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví České republiky, v souvislosti s opatřeními k ochraně obyvatelstva a prevenci před dalším šířením onemocnění COVID-19, způsobeným novým koronavirem SARS-CoV-2, jsou od 6:30 dne 9. března 2020 až do odvolání, nasazeni hasiči na deseti kontrolních stanovištích umístěných na vybraných hraničních přechodech.

Smyslem těchto kontrolních stanovišť je namátková kontrola osob, při jejich vstupu na území ČR cestou uvedených hraničních přechodů, a případně zachycení osob, jejichž tělesná teplota převýší 38 ° C. Lidé, kteří takto vstupují na území ČR, současně dostávají informace o některých opatřeních přijatých v ČR proti šíření onemocnění COVID-19.

SARS-CoV-2 (dříve označovaný prozatímním odborným jménem 2019-nCoV nebo jako wuchanský koronavirus) je taxonomický ráz či vnitrodruhový klad virového druhu s mezinárodním taxonomickým názvem Severe acute respiratory syndrome-related coronavirus.

Jedná se o RNA koronavirus, který způsobuje onemocnění COVID-19 (z angl. COronaVIrus Disease 2019), které bylo poprvé pozorováno na konci roku 2019 v čínském městě Wu-chan.

Nyní je sedmým známým lidským koronavirem. Sekvenční analýza odhalila, že patří do stejného druhu jako SarS-CoV, tedy virus způsobující nemoc SARS.

zdroj: Wikipedia.org

Hasiči na těchto stanovištích plní úkoly v součinnosti s Policií ČR a Celní správou ČR. Na 3 stanovištích (Rozvadov, Lanžhot, Petrovice) jsou zastoupeny všechny tři uvedené bezpečnostní složky, na zbývajících 7 jsou vždy příslušníci HZS ČR, a buď příslušníci Policie ČR, nebo Celní správy ČR. Velitelem stanoviště je zpravidla příslušník PČR. Na stanovištích, kde není Policie ČR zastoupena, je velitelem příslušník Celní správy ČR.

HZS kraje, pod který územně spadá hraniční přechod, případně Záchranný útvar HZS ČR, vyčleňuje pro výkon služby na stanovišti do směny zpravidla 2 příslušníky. Výkon služby na stanovišti je prováděn ve dvou 12hodinových směnách se střídáním v 7 a 19 hod.

Úkolem příslušníků HZS ČR na stanovištích je primárně měření tělesné teploty osob bezdotykovými teploměry, které dodalo Ministerstvo zdravotnictví ČR, a které na stanoviště distribuovala Policie ČR.

Hasiči používají při měření teploty tyto ochranné pomůcky: respirátor, ochranný štít s plexisklem, a latexové rukavice.

Při případném dalším kontaktu s osobou, u které byla zjištěna tělesná teplota vyšší jak 38 ° C, nebo při kontrole osob v autobuse, používají příslušníci HZS ČR ochranný jednorázový oděv.

Pokud některý z hraničních přechodů nemá dostatečné zázemí pro zřízení těchto kontrolních stanovišť, zabezpečují hasiči kontejner pro nouzové přežití, jako týlové zabezpečení, který bude sloužit jak hasičům, tak policistům a celníkům.

Vybrané hraniční přechody

  • Lanžhot – Brodské
  • Hatě – Kleinhaugsdorf
  • Mikulov – Drasenhofen
  • Dolní Dvořiště – Wullowitz
  • Strážný – Philippsreuth
  • Rozvadov – Waidhaus (dálnice)
  • Folmava – Furth im Wald
  • Železná Ruda – Bayer.Eisenstein
  • Pomezí nad Ohří – Schirnding
  • Petrovice – Altenberg

10. 3. 2020

Za uplynulých 24 hodin bylo na HP zkontrolováno 35 834 vozidel, z toho změřená teplota u 9 615 osob. Policisté odstavili 65 vozidel s podezřením na koronavirus a do karantény přepravili 6 osob.

11. 3. 2020

Za uplynulých 24 hodin bylo v rámci opatření zkontrolováno 43 382 vozidel, z toho změřená teplota u 15 484 osob. Policisté odstavili 162 vozidel s podezřením na onemocnění koronavirem a do karantény převezli 3 osoby.

12. 3. 2020

Za uplynulých 24 hodin bylo zkontrolováno celkem 27826 vozidel, z toho změřená teplota u 17542 osob. Policisté odstavili 2 vozidla s podezřením na onemocnění koronavirem a do karantény převezli 2 osoby.

15. 3. 2020

Vzhledem k vydaným opatřením Ministerstva vnitra o dočasném znovuzavedení ochrany vnitřních hranic České republiky se podílí na spolupráci s Policii ČR jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje spolu s kolegy ze Záchranného útvaru HZS ČR z Hlučína.

Za pomocí těžké techniky, dvou velkých automobilových jeřábů z profesionálních stanic v Opavě a Karviné, umisťují na komunikace vybraných hraničních přechodů těžké betonové zábrany. Tato opatření mají zabránit nekontrolovanému přechodu státních hranic z důvodu rizika koronavirové infekce.

Hasiči HZS MSK se také podílejí na výstavbě speciálních odběrných míst. Od soboty 14. 3. 2020 funguje v areálu Fakultní nemocnice Ostrava speciální odběrový stan, ve kterém probíhá občanům s rizikem nákazy koronavirem odběr vzorku. Ten postavili během sobotního rána hasiči ze stanice Ostrava-Poruba.

Stejná dvě odběrová místa během nedělního večera 15. 3. 2020 postaví hasiči také ve Slezské nemocnici Opava a v Nemocnici s poliklinikou v Havířově. Jedná se o velký stan, do kterého občan přijede osobním automobilem, ze kterého nevystupuje a zdravotní sestra mu odebere potřebný vzorek přímo ve vozidle.

Nicole Studená
tisková mluvčí
Ministerstvo vnitra – GŘ HZS ČR
Sdílet

Pandemie virové choroby COVID-19, která je způsobena koronavirem SARS-CoV-2, vypukla v prosinci 2019 ve městě Wu-chan v provincii Chu-pej v centrální Číně.

Prvotní skupina nakažených lidí jevila známky zápalu plic bez dalších příznaků. Virus se může přenášet z člověka na člověka a jeho rychlost šíření eskalovala v polovině ledna 2020, kdy byly evidovány první případy nakažených mimo pevninskou Čínu.

Oficiální web Ministerstva zdravotnictví: koronavirus.mzcr­.cz

Wikipedia.org: Pandemie COVID-19 v Česku

Seriál: COVID-19