Středa 9. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Opraváře zavalilo vozidlo v garáži rodinného domu

Dne 9. 3. 2010 ve 14:07 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při záchraně mladého muže zavaleného osobním autem ve Zlíně.

Dne 9. 3. 2010 ve 14:07 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při záchraně mladého muže zavaleného osobním autem ve Zlíně.

Zdravotnická záchranná služba požádala hasiče o pomoc při vyproštění mladého muže, kterého v garáži zavalilo osobní auto. Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozem, kterou posílila jednotka hasičů města Zlín a velicí důstojník směny ze Zlína.

Dvacetiletý mladý muž pracoval na opravě osobního auta zn. Opel, když došlo pravděpodobně k uvolnění heveru a k následnému skřípnutí těla na hraně montážní jámy. Jeho volání o pomoc nejdříve uslyšela matka a následně přiběhl na pomoc i jeho otec. Otec se snažil pomocí heveru auto nadzvednout a syna vytáhnout. Bylo to však nad jeho síly. Zraněný muž v této chvíli ještě s rodinou komunikoval, ale později upadl do bezvědomí.

Hasiči byli na místě zásahu do dvou minut. Okamžitě vběhli do garáže rodinných domů, kde zdravotníci ošetřovali těžce zraněného a stále zavaleného muže. Hasiči na nic nečekali a po domluvě s lékařem auto nadzvedli vlastníma rukama. Po vyproštění těla byl muž stabilizován a s těžkým zraněním byl uložen na nosítka.

Před garáží bylo zaparkováno další auto, od kterého nemohla rodina najít klíče. Hasiči i toto auto odstranili z vjezdu rukama, aby vytvořili bezpečnou cestu k sanitce. Hasiči vynesli zraněného ven, uložili na transportní lůžko a pomohli s naložením do vozidla zdravotníků. Za neustálého dozoru lékaře byl pacient přepraven na nemocniční heliport a následně transportován vrtulníkem do nemocnice v Brně.

Rodina zraněného byla událostí velmi psychicky zasažena a velitel zásahu nechal na místo povolat psycholožku HZS Zlínského kraje. Ta jim poskytla svou odbornou pomoc.

mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

-kow-

Sdílet