Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru v Boskovicích hasiči spolupracovali s policejním odstřelovačem, v požářišti byla tlaková láhev

Krátce po 18. hodině vyslalo operační středisko jednotky k požáru přístavku rodinného domu v Boskovicích. Hořel dřevěný objekt o rozměrech přibližně 3×7 metrů a hrozilo rozšíření požáru na rodinný dům.

K požáru se postupně sjely 4 jednotky profesionálních a 4 jednotky dobrovolných hasičů. Operační středisko vyhlásilo 2. stupeň požárního poplachu.

V požářišti se nacházela nestandardní silnostěnná tlaková láhev s neznámým médiem. Nebylo možné vyloučit ani acetylén. Vzhledem k vzniklé situaci požádal velitel zásahu operační středisko o spolupráci s Policií ČR.

Přečtěte siVIDEO: Chování tlakových láhví při požáru zkoušel odstřelovač, výsledky testů poslouží pro větší bezpečnost zasahujících

Na místo dorazil policejní odstřelovač. Jeho úkolem bylo prostřelit tlakovou lahev, bezpečně tak snížit narůstající přetlak a zabránit nekontrolované explozi.

Tento postup již jihomoravští hasiči a policisté nacvičovali během výcviků. U skutečného zásahu byl však použit poprvé a bez komplikací.

Přečtěte siChování tlakových lahví v podmínkách požáru zkoumali jihomoravští hasiči v Bučovicích

Požár se podařilo dohasit krátce po 21. hodině. Hasiči i díky spolupráci s PČR na místě uchránili majetek za 1,5 milionů korun. Škoda vzniklá požárem se odhaduje na 100 tisíc korun. Příčinou vzniku požáru bylo nevhodné uskladnění žhavého popela.

Přečtěte siV Praze 10 hrozil výbuch tlakové lahve, odstřelovači z Útvaru rychlého nasazení ji zneškodnili
Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet