Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U Tučap, části obce Brandlín, zasahují hasiči u požáru lesa. S hašením pomáhá vrtulník

Letecké hašení bylo povoláno k pomoci při likvidaci požáru lesa, který hoří u Tučap, části obce Brandlín. Požár byl na tísňovou linku 112 ohlášen v 11:55 hodin. Operační důstojníci na místo vyslali profesionální hasiče ze stanic Soběslav a Tábor a vyhlásili poplach jednotkám SDH obcí Tučapy, Tábor, Chýnov, Deštná, Veselí nad Lužnicí, Planá nad Lužnicí a Kardašova Řečice.

Celkem k požáru vyjely osádky 13 cisteren a jednoho dopravního automobilu. V 12:44 hodin velitel zásahu přes operační středisko zažádal o letecké hašení, a to vzhledem k šíření požár a velké náročnosti jeho lokalizace.

Zasažená plocha činí podle prvních odhadů 800 × 800 metrů a stále se šíří, hoří jak nízký, tak vyšší porost. Byl tedy aktivován vrtulník Letecké služby Policie ČR. Mezitím velitel zásahu rozhodnul o vytvoření několika čerpacích stanovišť, ze kterých je dodávána voda na požářiště.

Zároveň operační středisko poskytlo informace o čerpacím stanovišti, které bude moci využívat letecká služba. Vrtulník se k požáru dostavil minutu před 14. hodinou a okamžitě se začal připravovat na první vzlet.

Víme již vzniklou škodu, a to 100 000,–, hodnota uchráněného majetku činí 2 000 000,–.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet