Středa 9. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na dálnici vytekly stovky litrů nafty

Z nádrže kamionu DAF nafta začala unikat za jízdy ve směru na Brno. Řidič únik paliva ve 2.13 hodin ohlásil hasičům. Na místo vyjely profesionální jednotky ze stanic v Rosicích a v Točné a Lidické ulici v Brně.

Tři jednotky hasičů dnes v noci zaměstnal únik nafty z nádrže kamionu na 190. kilometru dálnice D1.

Z nádrže kamionu DAF nafta začala unikat za jízdy ve směru na Brno. Řidič únik paliva ve 2.13 hodin ohlásil hasičům. Na místo vyjely profesionální jednotky ze stanic v Rosicích a v Točné a Lidické ulici v Brně. Událost hasiči ohlásili správě a údržbě dálnice a odboru životního prostředí územně příslušnému MěÚ Šlapanice.

Po příjezdu hasiči zjistili, že nafta z nádrže vytéká zhruba dvoucentimetrovou dírou a na dálnici již vyteklo nejméně 200 litrů. Protože otvor se nepodařilo ucpat tmelem, hasiči naftu na vozovce zasypávali sorbentem a zbývající palivo z nádrže odčerpávali do sudů. Strouhu u dálnice, kam část nafty také unikla, přehradili sorpčními hady a koryto upravili proti dalšímu úniku nafty do terénu.

Celkem z kamionu podle odhadu uniklo 500 litrů paliva, z toho většinu se podařilo zachytit na vozovce. Z kontaminované části odvodňovací strouhy hasiči odkopali a sebrali hlínu do hloubky 15 centimetrů. Likvidaci zhruba jednoho krychlového metrů kontaminované zeminy zajistili silničáři. Ve 4.29 hodin hasiči ukončili zásah. 

Ilustrační foto.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je

-miw-

Sdílet