Středa 9. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nepořádek a nedbalost kotelníka byly příčinou požáru

Dne 21. 3. 2010 v 07:23 hod. byli hasiči informováni o požáru ve sklepě domu ve Velkých Karlovicích. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína s jednou cisternou, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Karolinky a Velkých Karlovic s dalšími čtyřmi vozy.

Dne 21. 3. 2010 v 07:23 hod. byli hasiči informováni o požáru ve sklepě domu ve Velkých Karlovicích.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína s jednou cisternou, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Karolinky a Velkých Karlovic s dalšími čtyřmi vozy. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru v kotelně většího společného multifunkčního domu s restaurací a obchody.



Požár v kotelně zjistil přímo kotelník, který se také snažil plameny kolem topného zařízení hasit. Požár se však začal rychle šířit po kotelně, zasáhl uskladněné topivo a sklepní prostory se začaly plnit kouřem. Sám na likvidaci požáru nestačil, a proto vyběhl před dům, kde požádal svého známého o přivolání hasičů. Během požáru došlo vlivem tepla k prasknutí vodovodní trubky a voda začala stříkat do kotelny, čímž došlo i k částečnému hašení plamenů.

Jako první na místo dorazili dobrovolní hasiči z okolí a okamžitě pronikli do hořící kotelny. Požár byl postupně lokalizován a poměrně rychle i zlikvidován. Po dojezdu profesionálů ze Vsetína byl uzavřen vodovod domu a zahájeno nucené odvětrávání sklepních prostor od kouře. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Kotelník vypověděl svědectví o svém ranním topení a o následném vzniku požáru. Požár zasáhl především uskladněné topivo a poškodil kotel. Požárem způsobená škoda byla předběžně vyčíslena na 30.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek nejméně za 500 tis. Kč. Příčinou vzniku požáru byla jednoznačně nedbalost kotelníka a vliv značného nepořádku kolem kotle na tuhá paliva.

mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje 

-kow-

Sdílet