Středa 9. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiče potrápily uskladněné hořlaviny

Dne 21. 3. 2010 ve 22:31 hod. byli hasiči informováni o požáru střechy domu v obci Jalubí. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Jalubí a Traplic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru hospodářské budovy s dílnou a udírnou u rodinného domu.

Dne 21. 3. 2010 ve 22:31 hod. byli hasiči informováni o požáru střechy domu v obci Jalubí. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Jalubí a Traplic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru hospodářské budovy s dílnou a udírnou u rodinného domu.

Požár jako první zpozorovala, a na tísňovou linku nahlásila, všímavá sousedka, která uviděla kouř a následně i plameny na střeše. Vzbudila syna majitelů, který se následně marně snažil proti požáru zasáhnout. Požár se rychle šířil a hrozilo zasažení obytné části rodinného domu.

První cisterna hasičů z Uh. Hradiště dorazila za osm minut od výjezdu. Okamžitě bylo rozvinuto vodní vedení do dvora domu a hasiči zahájili požární útok. V době našeho příjezdu už byla střecha hospodářského objektu propadlá a zcela zničená. Prioritou bylo zabránit rozšíření požáru do obytných částí blízkého rodinného domu.

Lokalizace požáru v objektu s dílnou trvala hasičům asi dvacet minut. Uvnitř bylo uskladněno množství vysoce hořlavých látek, pohonných hmot a barev, které hasičům znesnadnily zásah. Během požáru došlo k rozlití dvou desetilitrových nádob s acetonem, který okamžitě způsobil další extrémní rozhoření. Na zkrocení plamenů museli hasiči použít pěnu.

Po uhašení hlavního požáru museli hasiči postupně rozebrat zničené konstrukce stavení a dostat se ke skrytým ohniskům požáru. Postupně byly také vyneseny zničené stroje, zařízení a nářadí. Celková likvidace požáru byla velitelem zásahu hlášena až v 01:30 hod. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Požár vznikl během uzení masa v udírně, přičemž samotná udírna byla součástí dílny. Požárem byla tato část hospodářského objektu zcela zničena, včetně vybavení. Požárem způsobená škoda byla předběžně odhadnuta na 300.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek a rodinný dům za asi 3 mil. Kč. Příčinou vzniku požáru byla pravděpodobně nedbalost na jejímž přesném určení vyšetřovatel dále pracuje.


Info: mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc., tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje 

-wap-

Sdílet