Úterý 1. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Náročný víkend na Královéhradecku

Hasiči z profesionálních, podnikových i dobrovolných jednotek Královéhradeckého kraje se o uplynulém víkendu vskutku nenudili. Těžká dopravní nehoda, dva požáry vozidel, pomoc osobě z pout a otrava dvou mužů kyanovodíkem.



Územní odbor Rychnov nad Kněžnou


Noční jízda skončila dopravní nehodou

Profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou vyjeli v noci z pátku 19. března na sobotu 20. března 2010 k dopravní nehodě, která se stala na silnici mezi obcemi Roveň a Peklo. Dvaadvacetiletý řidič osobního vozidla Volkswagen Golf nezvládl průjezd levotočivou zatáčkou a vyjel mimo silnici, kde narazil do betonových patníků. Následně sjel s vozidlem do lesa a narazil do stromu. Řidič byl zraněn a převezen záchrannou službou do nemocnice. Hasiči zabezpečili automobil proti požáru a odpojili autobaterii. Příčiny nehody šetří Policie ČR. (foto: požární stanice Rychnov nad Kněžnou)

Požár zničil zaparkované vozidlo pod přístavkem

Čtyři jednotky hasičů byly v sobotu 20. března 2010 časně ráno přivolány k hořícímu vozidlu u rodinného domu ve Vamberku. Profesionální a dobrovolní hasiči z Rychnova nad Kněžnou, hasiči HZS podniku Škoda Kvasiny a místní dobrovolní hasiči na místo vyjeli deset minut před třetí hodinou ráno.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že hoří osobní vozidlo pod přístavkem u zděné garáže rodinného domu. Majitel domu na pokyn velitele zásahu otevřel dveře garáže a vyvezl další osobní vozidlo, které nebylo nijak zasaženo. U hořícího osobního vozidla došlo k poškození benzinové nádrže a úniku benzinu, proto hasiči museli na uhašení použít i těžkou pěnu. Požár dostali pod kontrolu v 03:12 hodin a uhasili o tři minuty později. Hmotná škoda na vozidle a přístavku byla majitelem odhadnuta na 90 tisíc korun. Uchráněné hodnoty činí 350 tisíc korun. Příčina požáru je předmětem šetření. Při požáru nebyl nikdo zraněn. (foto: požární stanice Rychnov nad Kněžnou)


Hradec Králové

Hasiči opět pomáhali osobě z pout

Další nezvyklý zásah zaznamenali tentokrát profesionální hasiči z Nového Bydžova. Tak jako jejich kolegové z Hradce Králové i oni pomáhali osobě z vězeňských pout. V pět hodin ráno byli hasiči požádáni o sundání pout z ruky mladé ženy. Žena vyhledala pomoc nejprve na oddělení Policie ČR a následně byla hlídkou převezena přímo na stanici hasičů v Novém Bydžově. Hasiči pomocí ruční pilky na železo vysvobodili ženu z nepříjemného sevření pout. (foto: požární stanice Nový Bydžov)

Dva muži se otrávili nebezpečným kyanovodíkem

V neděli 21. března 2010 dopoledne došlo v budově moučného hospodářství v Předměřicích nad Labem k intoxikaci dvou mužů jedovatým kyanovodíkem. Při pokusu o odvětrávání prostor po plynování kvůli hubení škůdců se dva muži bez ochranných prostředků nadýchali nebezpečného plynu a ztratili vědomí. Třetí muž, který se v budově nacházel, přivolal pomoc.

Jednotka profesionálních hasičů z Hradce Králové na místo vyjela krátce po půl desáté dopoledne s technickým automobilem, cisternou, měřícím vozidlem a chemickým kontejnerem. Na místo byla povolána také pozemní a letecká záchranná služba Královéhradeckého kraje a Policie ČR.

Po příjezdu na místo hasiči dostali informaci od třetího muže, že se dva jeho kolegové nacházejí ve třetím nadzemním podlaží u výtahu. Hasiči v dýchacích přístrojích a přetlakových oblecích vybaveni křísícími přístroji a protilátkou antidotum amylnitrid vystoupali do třetího podlaží, kde našli oba muže v bezvědomí. Ihned je přenesli do výtahu a podali oběma mužům antidotum. Následně byli výtahem svezeni do přízemí a vyneseni na volné prostranství před budovu. Lékař a záchranáři provedli nezbytné zajištění základních životních funkcí u obou mužů. Jeden ze zraněných byl letecky transportován do nemocnice, druhý byl převezen sanitou záchranné služby. Do nemocnice byl z preventivních důvodů převezen také třetí muž, který byl po vyšetření ještě odpoledne propuštěn z nemocnice.

Hasiči následně provedli v budově měření koncentrace nebezpečných látek speciálními přístroji – nasavačem Universal a Oldham . Koncentrace kyanovodíku ve vzduchu v jedenáct hodin dopoledne několikanásobně překračovala bezpečnou hranici 10 ppm a stále stoupala. Po konzultaci se zástupcem firmy bylo spuštěno vnitřní nucené odvětrávání objektu. Hasiči se na místo vrátili kolem šesté hodiny večer k dalšímu kontrolnímu měření koncentrace. I ve večerních hodinách byla naměřena vysoká koncentrace nebezpečného plynu v budově. Další měření proběhlo ještě dnes dopoledne i odpoledne. Policie ČR uzavřela budovu i areál a šetří příčiny neštěstí. (foto: centrální požární stanice Hradec Králové)


Územní odbor Náchod

Hasiči likvidovali požár osobního vozidla

Profesionální hasiči z Jaroměře a dobrovolní hasiči z Rožnova likvidovali v neděli 21. března 2010 odpoledne požár osobního vozidla v Rožnově. Po příjezdu profesionální jednotky již na místě zasahovali místní dobrovolní hasiči. Vozidlo bylo ve třetí, tedy předposlední fázi hoření a celé zničené. Hmotná škoda byla předběžně vyčíslena na 4 tisíce korun. Příčina vzniku požáru je předmětem šetření. Při požáru ani zásahu nebyl nikdo zraněn. (foto: požární stanice Jaroměř)

 

Info: por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje


-wap-

Sdílet