Úterý 8. října 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U Zhoře havaroval kamion plný prasat

Dne 23. března v 07:15 hod byla na Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru kraje Vysočina ohlášena dopravní nehoda kamionu u Zhoře na Jihlavsku. Na místo události postupně vyjely čtyři jednotky hasičů. Kamion zůstal po nehodě převrácený na boku mimo komunikaci. Při nehodě se zranil řidič kamionu, kterého zdravotníci převezli sanitním vozem k ošetření do nemocnice.

V době nehody převážel kamion 209 kusů prasat. Několik desítek prasat se po nehodě rozuteklo na louku a pole. Hasiči z havarovaného vozidla začali ihned prasata vyprošťovat. Velitel zásahu si na místo události vyžádal jeřáb ze stanice Jihlava. Pro prasata byla vytvořena provizorní ohrada z dřevěných palet. Padesát kusů prasat bylo při nehodě usmrceno nebo na základě rozhodnutí veterinárního lékaře na místě utraceno. Živá prasata byla následně přeložena do náhradního kamionu.

Jednotky zajistily havarovaný kamion proti požáru a úniku provozních kapalin.

Provoz na komunikaci byl omezen. Dopravu v místě řídila Policie ČR. Na vyproštění havarovaného vozidla byla povolána specializovaná firma. Po dobu vyprošťování kamionu byla komunikace úplně uzavřena a doprava byla odkláněna přes objízdné trasy.

Na místě události zasahovaly jednotky profesionálních hasičů ze stanic Polná a Jihlava společně s jednotkami sborů dobrovolných hasičů z Polné a Zhoře. Poslední jednotka z místa události odjela v pravé poledne.

Příčinu dopravní nehody vyšetřuje Policie ČR.

kpt. Ing. Petra Musilová, DiS.
tisková mluvčí
HZS kraje Vysočina


-swo-

Sdílet