Úterý 8. října 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požáry trávy zaměstnávají hasiče na Zlínsku

Dne 24. 3. 2010 vyjížděli opakovaně profesionální i dobrovolní hasiči na likvidace požárů v přírodním prostředí, které je zaměstnávaly celé odpoledne. Nadále tak pokračuje nepříznivý trend posledních dnů, před kterým hasiči už varovali.

Dne 24. 3. 2010 vyjížděli opakovaně profesionální i dobrovolní hasiči na likvidace požárů v přírodním prostředí, které je zaměstnávaly celé odpoledne. Nadále tak pokračuje nepříznivý trend posledních dnů, před kterým hasiči už varovali. Znovu se jednalo o požáry trávy, nízkých porostů, ale i stromů.

Poprvé se také hasiči setkali i s případy velmi rozsáhlých ploch zničených požárem, a to nad 1 ha zasažené plochy. Při jedné události došlo k lehkému popálení seniora, v jiných případech budou vyčísleny škody na zničených stromech. Opakovaně se prokázala nedbalost lidí při vypalování porostu. 

17:42 – Uherský Brod – Těšov
Jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu, posílena o jednotky sboru dobrovolných hasičů z Uh. Brodu a Těšova, vyjely na hlášený požár nízkého porostu. Dojezd na hůře přístupné místo byl pro hasiče komplikovaný a posledních 500 metrů museli k místu požáru pěšky. Na místě bylo následně zjištěno, že majitel pozemku spaloval odpad a vlivem větru došlo k rozšíření plamenů na suchou trávu v okolí. Požár zasáhl plochu asi 10 × 50 metrů, kterou se muži podařilo uhasit pomocí kbelíků s vodou.

17:19 – Osvětimany
Jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště, posílena o jednotky sboru dobrovolných hasičů z Osvětiman a Buchlovic, vyjela na likvidaci požáru nízkého porostu a suché trávy u místní vodárny. Požár byl postupně lokalizován a uhašen.

16:53 – Pozlovice
Jednotka profesionálních hasičů z Luhačovic vyjela s cisternou a jednotkami dobrovolníků z Luhačovic a Pozlovic na likvidaci požáru nízkého porostu. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že požár zasáhl nízký porost a keře u mateřské školy. Požár byl bleskově zlikvidován.

16:20 – Uherský Ostroh
Jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště, posílena o jednotky sboru dobrovolných hasičů z Uherského Ostrohu, Kunovic a Veselí nad Moravou (JmK), vyjely na likvidaci požáru suché trávy podél odlehčovacího ramene řeky. Plameny zničily dlouhý pás suché trávy v délce asi 1000 metrů. Přičinou vzniku požáru byla nedbalost seniora, který vypaloval porost a vlivem větru došlo k rozšíření. Přestupkové jednání bylo vyřešeno na místě v blokovém řízení. 

16:06 – Nedakonice
Jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště vyjela s jednotkou sboru dobrovolných hasičů obce Nedakonice na likvidaci požáru suché trávy. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že při vypalování suché trávy došlo k rozšíření požáru a k zasažení pásu u cesty v délce 200 metrů. Požár se podařilo zlikvidovat pomocí vysokotlakého proudu vody. Přičinou vzniku požáru byla nedbalost seniora, který vypaloval porost a vlivem větru došlo k rozšíření. Přestupkové jednání bylo vyřešeno na místě v blokovém řízení.

13:41 – Nemotice (JmK)
Jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Koryčany vyjela na mezikrajskou pomoc při likvidaci požáru suché trávy a nízkého porostu u obce Nemotice. Plameny zničily pás u cesty v délce asi 250 metrů.

13:27 – Bohuslavice nad Vláří – Popov
Jednotky profesionálních hasičů ze Slavičína a Valašských Klobouk, posíleny o jednotky dobrovolných hasičů obcí Slavičín, Štítná nad Vláří, Vlachovice a Bohuslavice nad Vláří, vyjely na likvidaci velmi rozsáhlého požáru nízkého porostu u Popova.

Starší muž zde vypaloval travní porost se svým synem a vlivem větru se požár rozšířil na velkou plochu. Sami se snažili požár hasit, ale bylo to nad jejich síly. Navíc starší z mužů utrpěl lehké popáleniny na hlavě a ruce.

Po příjezdu hasičů byl požár postupně lokalizován a uhašen asi po dvou hodinách zásahu. Na místo vyjel vyšetřovatel hasičů ze Zlína, který řešil nedbalost seniora v blokovém řízení. Požárem způsobené škody několika majitelů stromů budou postupně vyčísleny. Zasažená plocha byla asi 300 × 100 metrů.

12:14 – Velké Karlovice
Jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína vyjela s jednou cisternou, posílena o jednotky sboru dobrovolných hasičů z Velkých Karlovic, Podťatého a Karolinky, na hlášený požár trávy v lese. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému zasažení louky na ploše asi 100 × 150 metrů. Plameny se větrem rozšířily až do blízkosti chatek a poškodily i několik ovocných stromů. Zásah trval dvě hodiny.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-miw-

Sdílet