Pátek 27. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Nechanicích hořely saze v komíně, hasiči skrytá ohniska vyhledávali temokamerou

Necelou hodinu minut po půlnoci vyjela profesionální jednotka z Nového Bydžova a dobrovolní hasiči z Nechanic k požáru sazí v komíně. V době příjezdů hasičů na místo události, bylo dobře viditelné hoření.

Hasiči hořící saze vybírali a vynášeli v kyblíku na zahradu, kde je následně dohašovali. Na střeše se mezitím připravila další pracovní skupina, která za pomoci speciálního náčiní, srážela hořící saze dolů, kde byly opět vybírány a nošeny na zahradu a dohašovány.

Během této činnosti, která trvala přibližně 1,5 h, bylo nutné kontrolovat i půdní prostor, protože jiskry, vylétávající z komína, by si mohly najít cestu skrze střešní krytinu a způsobit sekundární požár.

Hasiči vybrali zhruba 1 kolečko sazí. Nakonec provedli kontrolu celého objektu, kde využili i termokameru, aby byla vyloučena nějaká sekundární ložiska a zhodnocena teplota komínového tělesa.

Poučili majitele o povinnosti kontroly komínů odbornou osobou a to minimálně jednou za rok. Ideálně před začátkem topné sezóny. A nařídili kontrolu a opravdu celé komínové soustavy. Do té doby byl majiteli nařízen zákaz používání daného komínu. Poté se hasiči vrátili na svoje základny.

Sdílet