Úterý 1. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Od úniku nafty hasiči odjížděli k dopravní nehodě

Minutu po poledni byl na operační středisko hasičů ohlášen únik nafty z nákladního vozidla v Předměřicích nad Labem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k úniku většího množství nafty z proražené nádrže kamionu s návěsem.

Řidič vozidla se snažil ještě před příjezdem jednotky otvor utěsnit pomocí dřevěných ucpávek. V obou nádrží kamionu bylo v době nehody zhruba 1100 litrů nafty. Hasiči nasypali sorbent na komunikaci, aby zabránili úniku nafty dále do vozovky. Pomocí tmelu utěsnili poškozenou část nádrže. Zhruba 700 litrů z nádrží přečerpali pomocí ručních membránových čerpadel do záchytných nádob a další unikající litry nafty zasypali sorbentem a odklidili z komunikace.

Odčerpanou i znečištěnou naftu s použitým sorbentem si převzal majitel vozidla, který provede likvidaci použitého sorbčního materiálu.

Během likvidace unikající nafty z nákladního vozidla byli hasiči povoláni k dopravní nehodě, která se stala na hlavní silnici č. 33 mezi Hradcem Králové a Jaroměři. U odbočky na Předměřice nad Labem se srazilo osobní vozidlo Škoda Felície s nákladním automobilem.

Spolujezdkyně z osobního vozidla utrpěla lehčí zranění a byla záchrannou službou převezena k vyšetření do nemocnice. Řidička škodovky i řidič nákladního vozidla vyvázli bez zranění. Hasiči zabezpečili osobní vozidlo proti požáru a odpojili autobaterii. Příčiny nehody šetří Policie ČR.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje 

-kow-

Sdílet