Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení JSDH města Mělník v areálu společnosti Mefrit, s.r.o.

Dne 26. 3. 2010 se uskutečnilo cvičení Jednotky sboru dobrovolných hasičů města Mělník (JSDH města Mělník) ve spolupráci s Asociací dobrovolných záchranářů ČR (ADZ ČR) za odborného dohledu Bc. Jana Hadrbolce, příslušníka HZS Středočeského kraje, územní odbor Mělník.

Dne 26. 3. 2010 se uskutečnilo cvičení Jednotky sboru dobrovolných hasičů města Mělník (JSDH města Mělník) ve spolupráci s Asociací dobrovolných záchranářů ČR (ADZ ČR) za odborného dohledu Bc. Jana Hadrbolce, příslušníka HZS Středočeského kraje, územní odbor Mělník.

Cvičení se uskutečnilo za ideálního slunečného počasí. Akce se zúčastnilo 20 členů JSDH města (z celkového počtu 33 osob).Velitel JSDH města Mělník Martin Legner si opět připravil pro zasahující hasiče zajímavé podmínky pro zásah. Práci jim ztížil snížením viditelnosti a třemi figuranty s různými zraněními. Při maskování figurantů opět pomáhali naši partneři z ADZ ČR, za což jim moc děkujeme.

Jednotce byla při příjezdu na místo zásahu upřesněna prvotní informace o požáru v areálu společnosti Mefrit. Zasažena byla budova elektrodílny, kterou tvoří jednopodlažní budova, sousedící s malým skladem technických plynů, trafostanicí a nádrží na kyslík. V prostoru elektrodílny se v době ohlášení požáru nacházeli tři zaměstnanci (figuranti). Ti simulovali různé tipy zranění.

Toto cvičení bylo zaměřeno především na poskytnutí první pomoci zasažených osob. Bylo zajímavé pozorovat, jak je kdo schopen tuto první pomoc poskytnout. Určitě v této oblasti mají někteří velké nedostatky. Proto jsme se rozhodli školení v této oblasti zopakovat nejen teoretickou, ale i praktickou přípravou. Vozidla budou dovybavena alespoň dekami a termofóliemi.

Jak účastníkům při vyhodnocení zásahu zdravotníci správně zdůraznili, „Zachraňujete především životy – nemůžete zraněného vynést, položit ho na zem a odejít od něj“.

Doufám, že se na mně nebude nikdo zlobit za následující poznámky :

Chyba se stala při nálezu osoby v prvním patře, kdy figurant měl namaskované popáleniny obličeje a obou rukou. Figurant měl zahrát odmítnutí záchrany ve vnitřních prostorách zakouřené budovy. Nakonec se zasahující hasiči domluvili, že ho pomocí žebříku, přistaveného zvenku budovy k oknu, transportují mimo zasažený objekt. Bohužel ho donutili, aby se svými zraněními sešel po žebříku a ještě bez jištění…

Stalo se, že hasič, který byl požádán, aby se postaral o zraněného, jenž měl úraz na hlavě, tento úkol nezvládl. Požádal dalšího, aby se tohoto úkolu ujat. Ptáte se proč? Tento člověk totiž před cca rokem a půl prodělal těžký úraz hlavy a málem přišel o život. Při pohledu na tento úraz se mu tato situace připomenula a ochromila ho natolik, že nebyl schopen další práce.

I přes chyby a situace, které ukazují na to, že nejsou profesionálové, ale dobráci, snaží se ze všech sil.

Od toho jsou cvičení, aby prověřili, jak jsou připraveni na nejrůznější situace.

Dlouho jsem váhala, zda napsat výše uvedené negativní situace.

Myslím si, že na chybách jiných se máme poučit. Bohužel jsme se pro tentokrát ve svých vlastních chybách pěkně vykoupali…naštěstí to bylo cvičení.

Každopádně to bylo cvičení hodnotné a poučné a mnohé přimělo k zamyšlení.

Závěrem chci poděkovat všem zúčastněným a věřím, že cvičení bylo pro všechny přínosem.

Jana Bohuslavová
MÚ Mělník

-kow-

Sdílet