Úterý 8. října 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rozsáhlý požár chaty v obci Ostrožská Nová Ves

Dne 2. 4. 2010 v 10:16 hod. byli hasiči informováni o požáru chaty v obci Ostrožská Nová Ves. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z obcí Kunovice, Ostrožská Nová Ves a Uherský Ostroh.

Dne 2. 4. 2010 v 10:16 hod. byli hasiči informováni o požáru chaty v obci Ostrožská Nová Ves.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z obcí Kunovice, Ostrožská Nová Ves a Uherský Ostroh. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru celodřevěné rekreační chaty.

Majitel chaty byl v době vzniku požáru uvnitř objektu, kde topil. Nejdříve ucítil kouř z podkroví a když vyšel ven, tak spatřil plameny na střeše a kolem komína. Sám se také snažil požár hasit pomocí zahradní hadice napojené na studnu. Ke zvládnutí sílícího požáru to však nestačilo. Požár na tísňovou linku ohlásila jeho sousedka.

Už při příjezdu hasičů byl vidět stoupající kouř a plameny na střeše. Požár se velmi rychle rozšířil a hrozilo zničení celého objektu. Hasiči postupně rozvinuli pět proudů vody a postupně začali s lokalizací. Požární útok byl veden z vnějších stran, ale několik hasičů proniklo v dýchacích přístrojích také do objektu. Průzkumem byly nalezeny dvě tlakové lahve s plynem, které hasiči dostali včas ven a postupně je ochlazovali.

Po sražení hlavních plamenů začali hasiči strhávat některé části chaty a dostávat se ke skrytým ohniskům požáru. K lepšímu přístupu k hašení pod střechou si hasiči vyřezali motorovou pilou otvor ve štítu chaty. Právě pro špatný přístup k ohniskům bylo hašení zdlouhavé a celková likvidace požáru zabrala hasičům víc než dvě hodiny. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Majitel vypověděl svůj příběh a další zkoumání ukázalo na jasnou příčinu vzniku požáru. Příčinou bylo špatné technické provedení stavby komína, odkud prostoupilo teplo do hořlavých částí konstrukcí chaty. Požár zničil nejen celou střechu, ale také značnou část obytného přízemí. Požárem způsobená škoda byla odhadnuta na 150.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit jen část majetku za 50 tis. Kč.

mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

-kow-

Sdílet